Search
Close this search box.

Ovenschotel met bloemkool

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Tijd voor een flinke schotel comfortfood! Een ovenschotel doet het altijd goed, zeker deze super lekkere variant met bloemkool, aardappelen, gehakt en een flinke schep bechamelsaus. Deze ovenschotel met bloemkool is hier thuis zonder meer een favoriet die regelmatig eens op tafel moet komen.

 

Wil je de schattige ovenschotel die ik op de foto gebruik ook zelf in je keuken? Neem dan hier een kijkje.

Ingrediënten

 • 1 kg aardappelen voor puree
 • 1 bloemkool
 • 500 g gemengd gehakt
 • 50 g boter
 • 50 g bloem
 • 800 ml melk (voor de saus)
 • 150 ml melk (voor de puree)
 • 1 eierdooier
 • klontje boter
 • 100 g gemalen kaas
 • peper, zout en nootmuskaat

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

 1. Verwarm de oven voor op 180° C. Schil en kook de aardappelen in licht gezouten water. Maak hiervan een lekkere puree met de melk, een klontje boter en de eidooier. Kruid met zout en nootmuskaat.
 2. Smelt een klontje boter in een bakpan en bak het gehakt rul, breng het eventueel op smaak met peper en zout.
 3. Verdeel de bloemkool in roosjes en kook ze beetgaar in licht gezouten water. Giet ze af en verfris ze kort onder koud stromend water. Meng het gehakt met de bloemkool, maar houd de mooiste roosjes bloemkool apart.
 4. Maak de witte saus (bechamel): smelt om te beginnen de boter in een pot en voeg er de bloem bij. Roer met een garde en laat het mengsel boter – bloem een paar minuutjes “bakken” in de pot totdat je een geur van vers deeg ruikt. Zorg er wel voor dat het mengsel niet verkleurt. Voeg dan ongeveer een derde van de melk toe en roer meteen goed met de garde. Als het boter – bloem mengsel de melk heeft opgenomen voeg je geleidelijk de rest van de melk toe. Roer steeds goed, laat aan de kook komen en laat dan enkele minuutjes zachtjes doorkoken zodat de bloem goed oplost en je een zachte saus krijgt. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
 5. Bereid de ovenschotel: begin met een laag puree onderaan. Hierop komt het mengsel van gehakt en bloemkool met daarover de bechamelsaus. Leg de mooiste roosjes bloemkool bovenaan en strooi er de kaas over.
 6. Zet de ovenschotel 30 min in de voorverwarmde oven.

Tip

Zet tegen het einde van de tijd in de oven de grill aan zodat de kaas lichtjes goudbruin kleurt.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen