Zoek
Sluit dit zoekvak.

Aardappelen en groenten uit de oven

Beoordeling door het gezin

★★★★☆

Deze ovenschotel met aardappelen en groenten is een heel smaakvol en kleurrijk bijgerecht. Alles wordt gegaard in bouillon, waardoor het gerecht minder calorierijk is dan een gratin. Het is wel heel lekker, vol kleur, en een perfect bijgerecht bij een stukje vlees. Ik gebruikte gele bietjes en chioggia bietjes (die zijn prachtig roze en wit gestreept maar ze verliezen wel hun kleur bij het bereiden). Ik gebruikte ook zoete aardappel en gewone aardappel. Je kan een combinatie gebruiken die je zelf het lekkerste vindt, pastinaak of zelfs pompoen zou ook werken.

Ingrediënten

  • 250 g gele bieten
  • 250 g chioggia bieten
  • 250 g zoete aardappel
  • 250 aardappel (hardkokend)
  • 4 teentjes knoflook
  • enkele takjes tijm
  • 50 g boter
  • 100 ml groentenbouillon
  • 75 ml room
  • 50 g oude kaas (blokje)

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Schil de groenten en de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes (ongeveer 2 mm). Dat kan je doen met een mandoline, of met een heel scherp groot mes. Ik deed het zelf met een mes.
  2. Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht).
  3. Schik de schijfjes in een ovenschaal, in cirkels. Begin aan de buitenkant en vul de hele ovenschaal op in steeds kleiner wordende cirkels naar de binnenkant.
  4. Pers de teentjes knoflook en verspreid de knoflook zo goed mogelijk over de groenten, samen met de blaadjes van de tijm. Kruid royaal met peper en zout. Verdeel de boter in kleine blokjes over de groenten en giet er de groentenbouillon over. Dek de ovenschaal strak af met aluminiumfolie en plaats ze in de voorverwarmde oven, gedurende ongeveer 45 minuten, of totdat de groenten zacht zijn.
  5. Rasp de oude kaas. Giet de room over de groenten en strooi er ook de geraspte oude kaas over.
  6. Plaats de ovenschaal terug in de oven, en bak nog ongeveer 30 minuten verder, totdat de bovenkant licht krokant is. Werk af met wat extra takjes verse tijm en serveer onmiddellijk.

Tip

Een lekker bijgerecht, dat je kan maken met de combinatie van groenten en aardappelen die jij het lekkerste vindt!

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen