Op vel gebakken zalm met preistoemp

Beoordeling door het gezin

★★★★☆

Belofte maakt schuld… ik schreef recent over de lekkere seizoensgroenten van januari. Wel… hierbij al een idee met prei, volop in zijn seizoen nu!

 

Ik heb er een eenvoudige en smakelijke stamppot mee gemaakt, die hier thuis erg in de smaak viel, zelfs bij Riccardo die eigenlijk geen prei lust. Toegegeven, Lucas was niet echt fan maar hij is echt een moeilijke eter voor groenten.

 

Ik heb er een mooie moot zalm bij gebakken, dat is hier thuis altijd een favoriet bij iedereen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

 • 4 zalmmoten met vel
 • 4 mooie stuks stoofprei
 • 1 kg aardappelen (loskokend)
 • 50 cl groentenbouillon
 • 1 el kruidenkaas
 • klontje boter
 • peper en zout

Zo maak je het

 1. Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water.
 2. Snij de preistengels in de lengte door om ze onder stromend water goed af te spoelen. Er durft nogal eens wat aarde tussen de bladeren van prei te zitten dus spoel ze perfect schoon! Snijd de schoon gespoelde preistengels in fijne ringen.
 3. Smelt een klontje boter in een ruime kookpan en stoof er de fijn gesneden prei in aan (zonder dat de prei bruin kleurt). Blus de gestoofde prei met de groentenbouillon, breng terug aan de kook en draai dan het vuur iets lager, en laat alles ongeveer 15 minuten zachtjes garen.
 4. Giet de gegaarde prei en de gekookte aardappelen af, en schep ze bij elkaar. Voeg een eetlepel kruidenkaas toe en stamp alles tot een stoemp. Kruid naar smaak bij met peper en zout.
 5. Smelt een klontje boter in een braadpan en bak de moten zalm gedurende ongeveer 6 minuten op de velkant. Draai de zalm daarna om en bak hem nog 1 à 2 minuten aan de andere kant. Je hebt nu perfect gegaarde moten zalm met een krokant gebakken vel. Kruid de zalm met peper en zout na het bakken.
 6. Serveer een portie preistoemp met daar bovenop een moot gebakken zalm.

Tip

De stamppot van prei is het lekkerst als er meer prei dan aardappel in verwerkt wordt.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Aanbevolen recept