Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mini focaccia’s met tomaat

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Focaccia is een Italiaans plat brood waarvan het deeg wat lijkt op dat van pizza, maar dan wel veel dikker. Iedereen wordt toch enthousiast van dit smakelijke en geurige Italiaanse brood! Je kan het serveren als aperitief met wat lekkere olijfolie van Frantoiani, als lunch, bij de soep of bij een salade, of als side-dish bij een ovenschotel. Het is niet moeilijk om zelf te maken, je moet er wel rekening mee houden dat het twee keer een uur moet rijzen vooraleer het de oven ingaat. Deze keer heb ik van het deeg een aantal kleine focaccia’s gemaakt die ik heb afgewerkt met tomaat. Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Frantoiani, die er een perfecte olijfolie bij selecteerde.

Ingrediënten

 • 500 g wit broodmeel
 • 350 ml lauw water
 • 8 g instant gist
 • 2 tomaten, in schijfjes
 • 15 g suiker
 • 5 g zout
 • 4 el olijfolie + extra voor kneden en invetten
 • 5 g fleur de sel
 • 2 takjes rozemarijn

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

 1. Los de gist op in het lauw water samen met de suiker en zet ongeveer 10 minuten opzij.
 2. Zeef de bloem in een grote mengkom en voeg het zout toe. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en giet er het water in met de opgeloste gist en 2 el olijfolie. Meng alles even door elkaar en kneed dan het deeg in een keukenmachine of met een handmixer met kneedhaken ongeveer 10 minuten tot een mooi elastische bol. Het deeg zal nog vrij vochtig aanvoelen, dat is normaal.
 3. Leg het deeg in een met olijfolie ingevette kom, dek af met een schone keukendoek en laat het deeg rustig een uur rijzen op een voldoende warme en tochtvrije plek.
 4. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het gerezen deeg in 5 porties en vorm er ovalen broodjes mee van ongeveer 3 cm dik. Leg de broodjes op de bakplaat, en duw met de ronde kant van je duim putjes in het deeg, zo krijgt de focaccia zijn typerend uiterlijk.
 5. Bedek het deeg met een met olijfolie ingevet stuk huishoudfolie en laat het opnieuw een uur rijzen op een voldoende warme en tochtvrije plek.
 6. Verwarm de oven voor op 220 graden. Besprenkel de focaccia’s met een eetlepel olijfolie, en strooi er fleur de sel over en de fijngehakte blaadjes van de rozemarijn. Beleg de focaccia’s met de schijfjes tomaat. Bak ze in ongeveer 15 à 20 minuten gaar in de oven, ze moeten dan hol klinken als je erop tikt.
 7. Besprenkel de focaccia’s met nog wat extra olijfolie en laat ze afkoelen op een rooster.

Tip

Je kan de focaccia’s perfect invriezen. Laat ze dan voor gebruik ontdooien en zet ze nog 10 minuten in een oven van 140 graden.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen