Mac ‘n’ cheese met champignons en gebraden kip

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Ik had jullie een aantal variaties beloofd op de klassieker mac ‘n’ cheese… Vandaag heb ik een heel leuk recept gemaakt met gebraden kip en champignons. Perfect nu in de herfst, en ook een idee voor als je nog een overschot gebraden kip in de koelkast hebt staan. De saus heb ik gemaakt half-om-half met kippenbouillon en melk, voor meer smaak en minder calorieën.

 

Ik krijg vaak de vraag welke bouillon ik gebruik, dus met plezier stel ik jullie de kippenbouillon van Bouillon Herkules voor. Z’n heldhaftige smaak stamt van een familierecept uit 1944… Maar de tijd staat niet stil, daarom barst Bouillon Herkules nog steeds van de smaak, maar vind je er vandaag alleen maar natuurlijke ingrediënten in terug. Een smaakmaker die niet mag ontbreken in de keuken! Dit leuke recept maakte ik trouwens in samenwerking met Bouillon Herkules.

Ingrediënten

  • halve gebraden kip, in stukjes 
  • 600 g champignons in schijfjes
  • 300 g macaroni
  • 50 g bloem
  • 50 g boter
  • 400 ml  kippenbouillon van Bouillon Herkules
  • 400 ml melk
  • 75 g parmezaan, vers geraspt
  • 2 kl mosterd
  • olijfolie
  • enkele takjes verse tijm
  • vers gemalen peper
  • zout

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Kook de macaroni beetgaar in licht gezouten water en giet ze af.
  2. Maak de saus: smelt de boter in een pot en voeg er de bloem bij. Roer met een garde en laat het mengsel boter – bloem een paar minuutjes “bakken” in de pot totdat je een geur van vers deeg ruikt. Zorg er wel voor dat het mengsel niet verkleurt. Voeg dan ongeveer een derde van de melk toe en roer meteen goed met de garde. Als het boter – bloem mengsel de melk heeft opgenomen voeg je geleidelijk de rest van de melk en de kippenbouillon toe. Roer steeds goed, laat aan de kook komen en laat dan enkele minuutjes zachtjes doorkoken zodat de bloem goed oplost en je een zachte saus krijgt. Meng 2 kl mosterd door de saus en kruid met peper en eventueel zout.
  3. Bak ondertussen de champignons in een scheutje olijfolie op hoog vuur en kruid ze met peper en zout.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Neem een ovenschaal, en doe er de macaroni in samen met de stukjes kip, de gebakken champignons, de saus, en wat verse tijm. Meng alles door elkaar en bestrooi met de parmezaanse kaas. Bak ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven. 
  5. Werk af met wat extra parmezaanse kaas en tijm en serveer onmiddellijk. 

Tip

De kippenbouillon van Bouillon Herkules zorgt voor een betere en rijkere smaak van het hele gerecht.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen