Mac ‘n’ cheese met broccoli

Beoordeling door het gezin

★★★★☆

Dit is een leuke variatie op de alom bekende klassieker mac ‘n’ cheese. Ik voegde broccoli toe en een nieuwe klassieker was geboren!

 

Voor dit type gerechten ben ik dol op deze ovenschotel, die al heel lang meegaat en echt onverslijtbaar is, en nog mooi ook (adv).

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 400 g macaroni
  • 1 broccoli
  • 200 g gekookte ham in dikke sneden
  • 60 g boter
  • 70 g bloem
  • 1 l melk
  • 100 g gemalen emmentaler
  • 100 g gemalen cheddar
  • vers gemalen peper
  • zout

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Verdeel de broccoli in roosjes en kook ze in enkele minuutjes beetgaar in licht gezouten water, zonder deksel zodat ze mooi groen blijven. Giet ze af en laat ze goed uitlekken.
  3. Kook ondertussen de macaroni beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking in licht gezouten water. Giet de macaroni af, spoel ze even onder koud water en laat ze goed uitlekken.
  4. Snijd de sneden ham in blokjes van ongeveer een halve centimeter.
  5. Maak van de boter, de bloem, de melk en de geraspte kaas een mooi gladde en smaakvolle kaassaus. Smelt om te beginnen de boter in een pot en voeg er de bloem bij. Roer met een garde en laat het mengsel boter – bloem een paar minuutjes “bakken” in de pot totdat je een geur van vers deeg ruikt. Zorg er wel voor dat het mengsel niet verkleurt. Voeg dan ongeveer een derde van de melk toe en roer meteen goed met de garde. Als het boter – bloem mengsel de melk heeft opgenomen voeg je de rest van de melk toe. Roer weer goed, laat aan de kook komen en laat dan enkele minuutjes zachtjes doorkoken zodat de bloem goed oplost en je een zachte saus krijgt. Kruid met peper en een beetje zout. Haal de saus van het vuur en meng er drie kwart van de emmentaler en de cheddar door. Laat de kaas volledig smelten en roer even goed door. 
  6. Meng de macaroni voorzichtig met de blokjes ham en de roosjes broccoli. Giet er de kaassaus over en meng alles voorzichtig door elkaar.
  7. Vul een ovenschotel met de macaroni, bestrooi hem met de rest van de geraspte kaas en laat de schotel ongeveer 20 minuten bakken in de oven, totdat de saus bubbelt en de kaas bovenop goudbruin kleurt.

Tip

Als je de saus iets minder calorierijk wil maken, kan je een deel van de melk vervangen door kookvocht van de broccoli.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Aanbevolen recept

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten