Search
Close this search box.

Mac ‘n’ cheese met broccoli

Beoordeling door het gezin

★★★★☆

Dit is een leuke variatie op de alom bekende klassieker mac ‘n’ cheese. Ik voegde broccoli toe en een nieuwe klassieker was geboren!

 

Voor dit type gerechten ben ik dol op deze ovenschotel, die al heel lang meegaat en echt onverslijtbaar is, en nog mooi ook (adv).

Ingrediënten

  • 400 g macaroni
  • 1 broccoli
  • 200 g gekookte ham in dikke sneden
  • 60 g boter
  • 70 g bloem
  • 1 l melk
  • 100 g gemalen emmentaler
  • 100 g gemalen cheddar
  • vers gemalen peper
  • zout

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Verdeel de broccoli in roosjes en kook ze in enkele minuutjes beetgaar in licht gezouten water, zonder deksel zodat ze mooi groen blijven. Giet ze af en laat ze goed uitlekken.
  3. Kook ondertussen de macaroni beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking in licht gezouten water. Giet de macaroni af, spoel ze even onder koud water en laat ze goed uitlekken.
  4. Snijd de sneden ham in blokjes van ongeveer een halve centimeter.
  5. Maak van de boter, de bloem, de melk en de geraspte kaas een mooi gladde en smaakvolle kaassaus. Smelt om te beginnen de boter in een pot en voeg er de bloem bij. Roer met een garde en laat het mengsel boter – bloem een paar minuutjes “bakken” in de pot totdat je een geur van vers deeg ruikt. Zorg er wel voor dat het mengsel niet verkleurt. Voeg dan ongeveer een derde van de melk toe en roer meteen goed met de garde. Als het boter – bloem mengsel de melk heeft opgenomen voeg je de rest van de melk toe. Roer weer goed, laat aan de kook komen en laat dan enkele minuutjes zachtjes doorkoken zodat de bloem goed oplost en je een zachte saus krijgt. Kruid met peper en een beetje zout. Haal de saus van het vuur en meng er drie kwart van de emmentaler en de cheddar door. Laat de kaas volledig smelten en roer even goed door. 
  6. Meng de macaroni voorzichtig met de blokjes ham en de roosjes broccoli. Giet er de kaassaus over en meng alles voorzichtig door elkaar.
  7. Vul een ovenschotel met de macaroni, bestrooi hem met de rest van de geraspte kaas en laat de schotel ongeveer 20 minuten bakken in de oven, totdat de saus bubbelt en de kaas bovenop goudbruin kleurt.

Tip

Als je de saus iets minder calorierijk wil maken, kan je een deel van de melk vervangen door kookvocht van de broccoli.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen