Mac and cheese met verse doperwtjes

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Een zalige klassieker, echte comfort food, deze macaroni met ham en kaassaus, vooral bekend onder zijn Engelse naam “mac and cheese”. In deze versie heb ik verse erwtjes toegevoegd, die ik uit onze eigen tuin geplukt had. Echt heel lekkere fijne erwtjes, een mooie meerwaarde aan de pastaschotel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 500 g macaroni
  • 600 g verse erwtenpeulen
  • 200 g gekookte ham in dikke sneden
  • 60 g boter
  • 70 g bloem
  • 1 l melk
  • 200 g gemalen kaas
  • peper, zout en nootmuskaat

Zo maak je het

  1. Kook de macaroni gaar in licht gezouten water.
  2. Haal de erwtjes uit de peulen en kook ze beetgaar in licht gezouten water in een ruime kookpan zonder deksel. Verse erwtjes zijn erg snel gaar, waarschijnlijk is 5 minuten koken voldoende.
  3. Snijd ondertussen de sneden ham in fijne reepjes.
  4. Maak van de boter, de bloem, de melk en de geraspte kaas een mooi gladde en smaakvolle kaassaus. Smelt om te beginnen de boter in een pot en voeg er de bloem bij. Roer met een garde en laat het mengsel boter – bloem een paar minuutjes “bakken” in de pot totdat je een geur van vers deeg ruikt. Zorg er wel voor dat het mengsel niet verkleurt. Voeg dan ongeveer een derde van de melk toe en roer meteen goed met de garde. Als het boter – bloem mengsel de melk heeft opgenomen voeg je de rest van de melk toe. Roer weer goed, laat aan de kook komen en laat dan enkele minuutjes zachtjes doorkoken zodat de bloem goed oplost en je een zachte saus krijgt. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Haal de saus van het vuur en meng er 150 g gemalen kaas door. 
  5. Meng de macaroni voorzichtig met de erwtjes en de blokjes ham. Giet er de kaassaus over en meng alles voorzichtig door elkaar.
  6. Vul een ovenschotel met de macaroni, bestrooi hem met de rest van de gemalen kaas en laat 5 tot 10 minuten gratineren onder de grill van de oven. Voor dit type gerechten ben ik dol op deze ovenschotel, die al heel lang meegaat en echt onverslijtbaar is, en nog mooi ook!

Tip

Je kan ook diepvrieserwtjes gebruiken in plaats van verse erwtjes, voorzie dan ongeveer 150 g.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Aanbevolen recept