Gekarameliseerde uien

Beoordeling door het gezin

★★★★☆

Gekarameliseerde uien zijn – vind ik toch – nog veel lekkerder dan “gewoon” gebakken uien. Ze zijn heerlijk op een broodje hamburger, bij een steak of bijvoorbeeld bij gebakken aardappeltjes of in groentenschotel. Kortom ze zijn een erg veelzijdige smaakmaker!

Ingrediënten

  • 3 grote uien
  • 20 g boter
  • 2 el donkerbruine suiker
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 verse blaadjes laurier
  • 75 ml rodewijnazijn
  • peper en zout

Zo maak je het

  1. Pel de uien, en verwijder eventueel de buitenste ring van de ui als deze te hard aanvoelt of niet mooi is.
  2. Snijd de uien in gelijke ringen van ongeveer een centimeter dik.
  3. Smelt een klontje boter in een ruime pan met antiaanbaklaag op een middelhoog vuur. Voeg de donkerbruine suiker toe samen met de blaadjes laurier en de afgeritste blaadjes tijm.
  4. Wanneer de boter gesmolten is en als ze begint te pruttelen met de donkerbruine suiker, leg je de ringen ui in de pan. Zorg ervoor dat de ringen ui zo goed mogelijk naast elkaar liggen en niet op elkaar. Kruid de ui met wat vers gemalen peper en zout en laat ze enkele minuten bakken.
  5. Voeg na enkele minuten bakken de rodewijnazijn toe, en dek de pan af met een deksel. Zet het vuur laag en laat de uien rustig op laag vuur en onder deksel verder bakken gedurende ongeveer 40 minuten. Controleer af en toe of de uien niet aanbakken en bevochtig ze als dat nodig is met enkele eetlepels water.
  6. De uien zijn klaar als ze door en door zacht zijn en de onderkant gekarameliseerd en mooi goudbruin is.

Tip

Ik heb ze ook al bereid met azijn op basis van rosé wijn, dat was ook echt verrukkelijk!

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten