Wat een kleurrijk geheel, deze lentepasta, dankzij de schijfjes courgette en de erwtjes. Ik gebruik graag niet al te grote maar stevige courgettes, die ik goed was maar niet schil, voor extra kleur op het bord. De spekblokjes en de kruidenkaas zorgen voor een uitgebalanceerde smaak.
Lentepasta
Beoordeling door het gezin
★★★★★
Ingrediënten
- 150 g erwten (vers, gedopt gewicht, of diepvries)
- 350 g orechiette
- 200 g spekblokjes
- 2 kleine gele courgettes
- 2 kleine groene courgettes
- 1 sjalot, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 100 ml droge witte wijn
- 150 ml room
- 3 el kruidenkaas
- enkele blaadjes basilicum
- olijfolie
- versgemalen peper en zout
Wil je geen enkel nieuw recept missen?
Zo maak je het
- Blancheer de erwtjes ongeveer 3 minuten in licht gezouten water. Giet ze af, verfris ze kort onder koud stromend water en houd ze apart.
- Kook de orechiette al dente in licht gezouten water, giet ze af en houd het kookvocht bij. Dat kookvocht gebruiken we straks om een schep van bij de saus te voegen, voor extra binding en smeuïgheid.
- Bak ondertussen de blokjes spek krokant in een ruime pan. Haal ze uit de pan en houd ze apart.
- Snijd de groene en de gele courgette in schijfjes van iets minder dan een centimeter, en bak ze in dezelfde pan aan beide kanten (gebruik het vet van het spek en voeg indien nodig een beetje olijfolie toe). Kruid de schijfjes courgette met versgemalen peper en zout. Haal ze uit de pan en houd ze apart.
- Fruit in dezelfde pan de gesnipperde sjalot en de geperste knoflook kort aan in een scheutje olijfolie. Blus met de witte wijn, en laat even koken.
- Voeg dan de room toe, samen met de kruidenkaas.
- Voeg de erwtjes, de gebakken courgettes en de spekjes toe aan de saus, samen met een schep kookvocht van de pasta, en laat alles kort verwarmen. Proef en kruid naar smaak bij met versgemalen peper en zout. Meng de orechiette door de saus.
- Dien onmiddellijk op in diepe borden en werk af met enkele blaadjes basilicum.
Tip
Als je geen gele courgettes op de kop kunt tikken, kun je die uiteraard vervangen door groene.
Kathleen Brenders, aangenaam!

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!
Smakelijk,
Liefs,
Kathleen