Konijn met pruimen, waarschijnlijk zowat het prototype van de Vlaamse klassieker. Echt lekker, en is er iets leukers dan het huis zich langzaam weten vullen met lekkere geuren terwijl je stoofpotje opstaat? Serveer het konijn met kroketjes en wat witloofsla voor een echte feestmaaltijd.
Konijn met pruimen
Beoordeling door het gezin
★★★★★
Ingrediënten
- 1 groot konijn, in stukken
- 75 cl bruin bier
- 300 g gedroogde pruimen
- 2 uien, in halve ringen gesneden
- 1 el kandijsuiker
- 1 el graanmosterd
- 3 el bloem
- enkele takjes verse peterselie
- enkele takjes verse tijm
- 3 blaadjes laurier
- peper en zout
- boter
Wil je geen enkel nieuw recept missen?
Zo maak je het
- Smelt een klontje boter in een grote (gietijzeren) kookpan en braad er de stukken konijn in aan. Kruid ze met peper en zout en laat ze mooi rondom kleuren. Als de bodem van je pan niet groot genoeg is, braad je het konijn aan in 2 porties.
- Haal de stukken konijn na ongeveer 5 tot 10 minuten uit de pan en leg ze even apart.
- Voeg de halve ringen ajuin nu toe aan de pan met het braadvet van het konijn, en laat de ajuin rustig stoven.
- Voeg de gedroogde pruimen en de kandijsuiker toe en meng alles even door elkaar. Voeg nu de 3 eetlepels bloem toe, meng goed en laat alles gedurende minstens een minuut bakken.
- Blus met het bier, roer alles goed los van de bodem en laat zachtjes aan de kook komen. Voeg de mosterd toe en leg nu de aangebraden stukken konijn ook terug bij in de pan.
- Bind de peterselie, de tijm en de laurier samen met een beetje keukentouw (of steek ze in een wegwerp theebuiltje) en leg het kruidentuiltje mee in de pan.
- Laat het konijn op een zacht vuurtje rustig garen, dit duurt een uur tot anderhalf uur. Het vlees moet echt botermals zijn en bijna loskomen van de botjes.
- Serveer met een vers witloofslaatje en kroketjes.
Tip
Deze klassieker is zo lekker dat hij perfect past op een feestelijke gelegenheid!
Kathleen Brenders, aangenaam!
Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!
Smakelijk,
Liefs,
Kathleen