Klassieke kervelsoep met balletjes

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Een gerecht wordt maar een klassieker als er genoeg mensen het lekker vinden en het dus vaak gegeten wordt. Zo ook met deze kervelsoep met balletjes, die terecht een klassieker kan genoemd worden. Deze hartverwarmende soep vol nostalgie is uitermate geschikt om klaar te maken tijdens deze eerste gure herfstige dagen van het jaar.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 1,2 l kippenbouillon
  • 100 g verse kervel
  • 2 stronken prei
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • kruidentuiltje (4 blaadjes laurier, enkele takjes peterselie, enkele takjes tijm)
  • klontje boter
  • 250 g kalfsgehakt
  • 1 ei
  • 3 el paneermeel
  • 1 kl mosterd
  • peper en zout
  • 5 dl kippenbouillon (om de balletjes te pocheren)

Zo maak je het

  1. Snijd de prei, de ui en de wortel in grove stukken. Snijd ook de kervel grof.
  2. Verwarm de boter in een grote pot en stoof de stukjes prei, ui en wortel even aan.
  3. Voeg de kippenbouillon toe en breng aan de kook.
  4. Bind de kruiden van het kruidentuiltje samen en leg ze mee in de soep.
  5. Laat de soep nu zachtjes pruttelen gedurende ongeveer 10 minuten en voeg dan de kervel toe. Houd wel een beetje kervel apart voor de afwerking straks. Laat de soep verder pruttelen totdat alle groenten gaar zijn.
  6. Haal het kruidentuiltje eruit en mix de soep. Kruid met peper en zout.
  7. Maak terwijl de soep staat te pruttelen de gehaktballetjes. Meng in een kom het gehakt met het ei, het paneermeel en de mosterd en kruid met peper en zout. Rol van dit mengsel kleine balletjes die je laat pocheren in kippenbouillon. Breng de kippenbouillon aan de kook en draai dan het vuur zachter. Voeg de balletjes toe en laat ze net onder het kookpunt garen. Als ze komen bovendrijven zijn ze gaar. Als je ze pocheert blijven ze heerlijk zacht, maar als je ze zou koken worden ze veel harder en droger.
  8. Voeg de balletjes toe aan de gemixte soep. Smakelijk!

Tip

Werk de soep af met enkele plukjes fijn gesneden rauwe kervel die je apart gehouden hebt.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik ben mama van 3 toffe jongens, vrouw van een lieve man en bezeten door lekker koken. Ik deel mijn recepten die je makkelijk kan klaarmaken en waarmee je zeker zal scoren. 

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten