Homemade pizza met een Napolitaanse pizzabodem… en of die lekker was! Matteo gaf hem 10 sterretjes zei hij. Een echte kleine fijnproever al. De pizzabodems had ik gemaakt volgens het recept van Jamie Oliver voor een krokante, dunnne, luchtige en verfijnde pizza uit het boek “Jamie kookt Italië”. Ze waren schitterend gelukt, wat was ik blij! De ingrediënten hieronder zijn voldoende voor 6 pizzabodems.
Homemade pizzabodem
Beoordeling door het gezin
Ingrediënten
- 1 kg bloem (tipo 00)
- 700 ml lauw water
- 10 g zeezout
- 7g droge gist
- olijfolie
Wil je geen enkel nieuw recept missen?
Zo maak je het
- Doe 700 ml lauw water met 10 g zeezout in een kom en meng er langzaam een handje bloem door om er al een dun beslag van te maken. Roer er nu de gist door en laat het mengsel 2 minuten staan.
- Voeg langzaam ongeveer 90% van de bloem toe en meng door elkaar tot je een plooibaar, zacht deeg hebt. Strooi de rest van de bloem op een werkblad en kneed het deeg 20 minuten met de hand, of 10 minuten in een staande mixer met deeghaak, totdat het glad en elastisch is.
- Leg het deeg in een met bloem bestoven kom, dek deze af met een vochtige theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen, of totdat het in volume is verdubbeld.
- Haal het gerezen deeg uit de kom, sla het terug en rol er een dikke worst van. Snijd de rol in 6 gelijke porties en draai er bolletjes van. Leg ze op een met olijfolie ingevette bakplaat, sprenkel er wat olie over en dek ze af met plasticfolie en de theedoek. Laat ze een nacht in de koelkast rijzen.
- Verwarm de oven voor op 240 graden en leg er een pizzasteen of een bakplaat in.
- Schep een bolletje deeg op een met bloem bestoven werkblad. Druk het uit tot een dikke ronde schijf, pak deze op en draai en rek hem langzaam met behulp van de zwaartekracht tot een diameter van ongeveer 30 cm (de rand moet nog iets dikker zijn).
- Leg de pizzabodem op een met bloem bestoven pizzaschep en beleg hem naar keuze. Schuif de pizza op de pizzasteen. Na ongeveer 10 minuten is de pizza goudbruin en krokant.
Tip
Beleg de pizza niet te dik, anders wordt de bodem vochtig.
Kathleen Brenders, aangenaam!
Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!
Smakelijk,
Liefs,
Kathleen