Zoek
Sluit dit zoekvak.

Groentengratin met kaas

Beoordeling door het gezin

★★★★☆

Met enkele groenten in verschillende kleuren maak je deze heel simpele en oh zo mooie, lekkere en romige gratin. De volle aardse smaken van de zoete aardappel, de pastinaak en de rode biet krijgen een mooi tegengewicht van de kaas die in de gratin verwerkt is. Heerlijk om zo te eten als zuivere groentenmaaltijd, of als bijgerecht bij een stukje vlees. De kleurrijke herfst op je bord!

 

De hoeveelheden die ik heb gebruikt en die je op de foto ziet waren goed voor een ruime portie voor 2 personen.

Wil je ook dat schattige ovenschaaltje dat ik gebruik op de foto? Hier kan je het vinden!

 

Inspiratie voor dit kleurrijke recept kwam uit het magazine Foodies van enkele jaren geleden.

Ingrediënten

  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 grote pastinaak
  • 1 grote verse rode biet
  • 250 ml room
  • 50 g parmezaanse kaas, geraspt
  • 50 g Gruyère kaas, geraspt
  • enkele takjes verse tijm
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • zwarte peper
  • zout

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht)
  2. Schil de groenten en snijd ze in heel dunne plakken. Dat kan je doen met een mandoline of met een groot scherp mes (ik deed het zelf met een mes).
  3. Meng de room met de helft van de parmezaanse kaas, de helft van de Gruyère kaas, het teentje knoflook, de blaadjes van de tijm en kruid het mengsel met zout en peper.
  4. Giet ongeveer 1/3 van het room-kaas mengsel op de bodem van een ovenschaal.
  5. Meng de gesneden groenten door de rest van het mengsel, zorg ervoor dat alle plakjes mooi bedekt zijn, en leg de plakjes groente dan in de ovenschaal. Let op: meng eerst de pastinaak door de room, haal hem eruit en leg hem in de schaal. Doe daarna hetzelfde met de zoete aardappel en als laatste met de rode biet. Zo blijven de groenten per soort bij elkaar. 
  6. Bestrooi de groentenschotel met de rest van de kaas en zet ongeveer 40-45 minuten in de oven, of totdat de groenten gaar zijn (hangt af van de dikte van de schijfjes).
  7. Werk eventueel af met nog wat extra verse tijm en dien onmiddellijk op.  

Tip

Zoveel kleur op tafel, dat is een echt feestje!

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen