Gehaktbrood met bloemkool in roomsaus

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Comfort food alert! Een zelfgemaakt gehaktbrood blijft toch wel een topper van formaat als het op comfort food aankomt. Wij hebben het gisteren gegeten met bloemkool in roomsaus en wat gekookte aardappeltjes erbij. Gewoon lekker!

Ingrediënten

  • 1 kg gemengd gehakt
  • 1 bloemkool
  • cakevorm (voor het gehaktbrood)
  • 2 sneden wit (toast)brood
  • 1 l + 150 ml melk
  • 100 ml room
  • 80 g bloem
  • 80 g boter
  • 1 ui
  • 1 eierdooier
  • 2 kl mosterd
  • peper en zout
  • nootmuskaat

Zo maak je het

  1. Begin met het gehaktbrood te maken, verwarm alvast de oven voor op 175 graden. Snipper de ui in heel fijne stukjes en fruit ze aan in een klein beetje boter. Laat de uisnippers niet aankleuren, als ze licht aangestoofd zijn is dat voldoende. Laat ze daarna afkoelen.
  2. Week de sneden wit brood in 150 ml melk.
  3. Doe het gehakt in een grote kom, en voeg er het geweekte brood, de gestoofde en afgekoelde ui, de eierdooier en de mosterd aan toe. Kruid nog wat bij met peper en zout en meng alles heel goed door elkaar. Lekker kneden met je handen!
  4. Vul een cakevorm met het mengsel van gehakt en schuif je gehaktboord in de voorverwarmde oven. Laat het 45 minuten bakken en controleer dan of het door en door gaar is. Indien nodig laat je het nog wat langer staan.
  5. Snijd ondertussen de bloemkool in roosjes, kook ze (beet)gaar in licht gezouten water en giet ze af. Laat de bloemkool niet te gaar worden, in de warme saus zal ze straks anders te “papperig” worden.
  6. Maak de roomsaus: smelt om te beginnen de boter in een pot en voeg er de bloem bij. Roer met een garde en laat het mengsel boter – bloem een paar minuutjes “bakken” in de pot totdat je een geur van vers deeg ruikt. Zorg er wel voor dat het mengsel niet verkleurt. Voeg dan een halve liter melk toe en roer meteen goed met de garde. Als het boter – bloem mengsel de melk heeft opgenomen voeg je nog een halve liter melk toe. Roer weer goed, laat aan de kook komen en laat dan enkele minuutjes zachtjes doorkoken zodat de bloem goed oplost en je een zachte saus krijgt. Voeg 100 ml room toe en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  7. Voeg de bloemkool toe aan de saus, roer voorzichtig alles onder elkaar en laat nog even doorwarmen.
  8. Ontvorm het gehaktbrood, snijd het in plakken en serveer met de bloemkool in roomsaus.

Tip

Je kan het gehaktbrood ook met de handen vormen en op een bakplaat zetten om te bakken (dus zonder cakevorm), dan wordt het wel iets minder egaal van uitzicht.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten