Deze galette met vijgen is het perfecte taartje om te maken: no nonsense, niet te stijfdeftig en massa’s smaak. Het taartje is niet te zoet en de prachtige vijgen stelen de show. Het geeft niet als het taartje niet perfect rond is, dat geeft het zelfs net dat tikkeltje meer charme!
Galette met vijgen
Beoordeling door het gezin
★★★★☆
Ingrediënten
- 500 g vijgen
- 185 g bloem
- 85 koude boter in blokjes
- 60 ml ijskoud water
- scheutje rode porto
- 2 el suiker
- snuifje zout
- 1 geklutst ei
- 2 el rietsuiker
- 40 g donkerbruine suiker
Wil je geen enkel nieuw recept missen?
Zo maak je het
- Meng de bloem met de suiker en het zout. Doe de koude blokjes boter erbij en wrijf het mengsel tussen je vingers totdat het een grove korrelige structuur heeft. Voeg geleidelijk ijskoud water toe en kneed zo kort mogelijk tot een homogeen deeg.
- Verpak het deeg in folie en leg het 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snijd het topje van de vijgen en snijd de vijgen in kwarten of bij grote vijgen in partjes. Meng de vijgen in een kom met een scheutje rode porto, en de donkerbruine suiker.
- Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een cirkel van ongeveer 30 cm. Leg het deeg op het bakpapier op de bakplaat.
- Schep de vijgen en hun sap in het midden van het deeg. Laat ongeveer 3 cm vrij aan de randen en vouw die om, over de vijgen heen. Bestrijk de rand met geklutst ei en strooi er de rietsuiker over. Zet de taart nog 30 minuten koel weg.
- Bak de taart ongeveer 50 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de korst goudbruin is en de vijgen licht borrelen.
- Laat een kwartiertje afkoelen.
Tip
Lekker met wat slagroom of mascarponeroom erbij.
Kathleen Brenders, aangenaam!
Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!
Smakelijk,
Liefs,
Kathleen