Fusilli ‘n’ cheese met bloemkool

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Dit is een leuke variatie op de alom bekende klassieker mac ‘n’ cheese. In plaats van macaroni gebruikte ik gedraaide pasta, fusilli, die ook wel spirelli genoemd worden. Ik voegde bloemkool toe en een nieuwe klassieker was geboren!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 400 g fusilli
  • 1 kleine bloemkool
  • 200 g gekookte ham in dikke sneden
  • 60 g boter
  • 70 g bloem
  • 1 l melk
  • 100 g gemalen emmentaler
  • 100 g gemalen cheddar
  • 50 g geraspte parmezaanse kaas
  • 1 kl mosterd
  • vers gemalen peper
  • zout

Zo maak je het

  1. Verdeel de bloemkool in niet te kleine stukken en kook ze beetgaar in licht gezouten water in ongeveer 10 minuten. Haal de bloemkool uit het water met een schuimspaan en laat ze uitlekken.
  2. Kook de fusilli beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking in hetzelfde water waarin de bloemkool heeft gekookt. Giet de fusilli af, spoel ze even onder koud water en laat ze goed uitlekken.
  3. Snijd ondertussen de sneden ham in blokjes van ongeveer een halve centimeter.
  4. Maak van de boter, de bloem, de melk en de geraspte kaas een mooi gladde en smaakvolle kaassaus. Smelt om te beginnen de boter in een pot en voeg er de bloem bij. Roer met een garde en laat het mengsel boter – bloem een paar minuutjes “bakken” in de pot totdat je een geur van vers deeg ruikt. Zorg er wel voor dat het mengsel niet verkleurt. Voeg dan ongeveer een derde van de melk toe en roer meteen goed met de garde. Als het boter – bloem mengsel de melk heeft opgenomen voeg je de rest van de melk toe. Roer weer goed, laat aan de kook komen en laat dan enkele minuutjes zachtjes doorkoken zodat de bloem goed oplost en je een zachte saus krijgt. Kruid met peper en een beetje zout. Haal de saus van het vuur en meng er de emmentaler, de cheddar en het lepeltje mosterd door. Laat de kaas volledig smelten en roer even goed door. 
  5. Meng de fusilli voorzichtig met de blokjes ham en de bloemkool. Giet er de kaassaus over en meng alles voorzichtig door elkaar.
  6. Vul een ovenschotel met de fusilli, bestrooi hem met de geraspte parmezaanse kaas en laat de schotel ongeveer 20 minuten bakken in de oven, totdat de saus bubbelt en de kaas bovenop goudbruin kleurt.
  7. Tip: Voor dit type gerechten ben ik dol op deze ovenschotel, die al heel lang meegaat en echt onverslijtbaar is, en nog mooi ook!

Tip

Zonder de blokjes ham heb je een mooie vegetarische schotel.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Aanbevolen recept

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten