Zoek
Sluit dit zoekvak.

Fusilli ‘n’ cheese met bloemkool

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Dit is een leuke variatie op de alom bekende klassieker mac ‘n’ cheese. In plaats van macaroni gebruikte ik gedraaide pasta, fusilli, die ook wel spirelli genoemd worden. Ik voegde bloemkool toe en een nieuwe klassieker was geboren!

Ingrediënten

  • 400 g fusilli
  • 1 kleine bloemkool
  • 200 g gekookte ham in dikke sneden
  • 60 g boter
  • 70 g bloem
  • 1 l melk
  • 100 g gemalen emmentaler
  • 100 g gemalen cheddar
  • 50 g geraspte parmezaanse kaas
  • 1 kl mosterd
  • vers gemalen peper
  • zout

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Verdeel de bloemkool in niet te kleine stukken en kook ze beetgaar in licht gezouten water in ongeveer 10 minuten. Haal de bloemkool uit het water met een schuimspaan en laat ze uitlekken.
  2. Kook de fusilli beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking in hetzelfde water waarin de bloemkool heeft gekookt. Giet de fusilli af, spoel ze even onder koud water en laat ze goed uitlekken.
  3. Snijd ondertussen de sneden ham in blokjes van ongeveer een halve centimeter.
  4. Maak van de boter, de bloem, de melk en de geraspte kaas een mooi gladde en smaakvolle kaassaus. Smelt om te beginnen de boter in een pot en voeg er de bloem bij. Roer met een garde en laat het mengsel boter – bloem een paar minuutjes “bakken” in de pot totdat je een geur van vers deeg ruikt. Zorg er wel voor dat het mengsel niet verkleurt. Voeg dan ongeveer een derde van de melk toe en roer meteen goed met de garde. Als het boter – bloem mengsel de melk heeft opgenomen voeg je de rest van de melk toe. Roer weer goed, laat aan de kook komen en laat dan enkele minuutjes zachtjes doorkoken zodat de bloem goed oplost en je een zachte saus krijgt. Kruid met peper en een beetje zout. Haal de saus van het vuur en meng er de emmentaler, de cheddar en het lepeltje mosterd door. Laat de kaas volledig smelten en roer even goed door. 
  5. Meng de fusilli voorzichtig met de blokjes ham en de bloemkool. Giet er de kaassaus over en meng alles voorzichtig door elkaar.
  6. Vul een ovenschotel met de fusilli, bestrooi hem met de geraspte parmezaanse kaas en laat de schotel ongeveer 20 minuten bakken in de oven, totdat de saus bubbelt en de kaas bovenop goudbruin kleurt.
  7. Tip: Voor dit type gerechten ben ik dol op deze ovenschotel, die al heel lang meegaat en echt onverslijtbaar is, en nog mooi ook!

Tip

Zonder de blokjes ham heb je een mooie vegetarische schotel.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen