Frangipanetaart met aardbeienconfituur

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Een frangipanetaart is een echte klassieker. Geen wonder ook, want de combinatie van de krokante bodem en de heerlijk smeuïge vulling zijn een waar plezier. Deze frangipanetaart heb ik gemaakt volgens het traditionele recept, maar ik heb wel aardbeienconfituur gebruikt in plaats van de meer gebruikelijke abrikozenconfituur.

Ingrediënten

  • 1 vel bladerdeeg
  • 200 g boter (kamertemperatuur)
  • 2 eieren
  • 125 g kristalsuiker
  • 125 g amandelpoeder
  • 125 g poedersuiker
  • 180 g bloem
  • 100 ml volle melk
  • 5 el aardbeienconfituur
  • 1 aardbei
  • enkele druppels amandelextract
  • 1 eiwit (voor het glazuur)
  • 125 g poedersuiker (voor het glazuur)
  • 2 el citroensap (voor het glazuur)
  • taartvorm van 28 cm diameter
Wil je geen enkel nieuw recept missen?
Invalid email address

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Bedek de taartvorm met het vel bladerdeeg (met het bakpapier) en druk het deeg wat aan.
  3. Leg een vel bakpapier op het deeg en bedek het met bakbonen. Bak de taartbodem met de bakbonen gedurende 15 minuten. (blind bakken)
  4. Maak ondertussen de vulling, met een garde, een handmixer of een keukenmachine. Neem een ruime mengkom, en doe er de malse boter in samen met de kristalsuiker. Meng goed door elkaar gedurende enkele minuten. Voeg één voor één de eieren toe en meng ze met de boter en de suiker. Voeg dan het amandelpoeder en de poedersuiker toe en meng alles door elkaar met een spatel. Voeg dan de bloem toe en meng ze voorzichtig met een spatel onder het beslag. Voeg daarna nog de melk toe en enkele druppels amandelextract (zeker niet meer) en meng alles nog eens goed door elkaar. 
  5. Haal de taartbodem uit de oven, verwijder de bakbonen en bestrijk de bodem met aardbeienconfituur. Schep dan de frangipanevulling op de confituur en strijk ze glad. 
  6. Bak de taart gedurende 30 à 40 minuten in de oven (nog steeds op 160 graden). Controleer of de frangipane voldoende gebakken is door er even in te prikken. Als er geen beslag meekomt is de taart gaar. Laat de frangipanetaart afkoelen.
  7. Maak het glazuur: klop het eiwit licht op en meng het met de poedersuiker en het citroensap. 
  8. Overgiet de frangipanetaart met het glazuur en werk af met een aardbei in het midden. Laat het glazuur nog even opstijven. 
 
 

Tip

Een klassieker die je toch verrassend eenvoudig zelf maakt.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten