Focaccia

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Focaccia is een Italiaans plat brood waarvan het deeg wat lijkt op dat van pizza. Een focaccia is wel veel dikker.

 

Iedereen wordt toch enthousiast van dit smakelijke en geurige Italiaanse brood? Je kan het serveren als aperitief met wat lekkere olijfolie, bij de soep of bij een salade, of als side-dish bij een ovenschotel.

 

Het is niet moeilijk om zelf te maken, je moet er wel rekening mee houden dat het twee keer een uur moet rijzen vooraleer het de oven ingaat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 500 g wit broodmeel
  • 350 ml lauw water
  • 25 g verse gist (of 8 g instant gist)
  • 15 g suiker
  • 5 g zout
  • 4 el olijfolie + extra voor kneden en invetten
  • 5 g fleur de sel
  • 2 takjes rozemarijn

Zo maak je het

  1. Los de gist op in het lauw water samen met de suiker en zet even opzij.
  2. Zeef de bloem in een grote mengkom en voeg het zout toe. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en giet er het water in met de opgeloste gist en 2 el olijfolie. Meng alles even door elkaar en kneed dan het deeg met een handmixer met kneedhaken ongeveer 7 minuten tot een mooi elastische bol. Het deeg zal nog vrij vochtig aanvoelen, dat is normaal.
  3. Leg de geknede bol deeg in een met olijfolie ingevette kom, dek af met een schone keukendoek en laat het deeg rustig een uur rijzen op een voldoende warme en tochtvrije plek.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg het gerezen deeg op de bakplaat, en duw het met je handen uit tot mooi aan de randen en in de hoeken.
  5. Duw met de ronde kant van je duim putjes in het deeg, zo krijgt de focaccia zijn typerend uiterlijk.
  6. Bedek het deeg met een met olijfolie ingevet stuk huishoudfolie en laat het opnieuw een uur rijzen op een voldoende warme en tochtvrije plek.
  7. Verwarm de oven voor op 220 graden. Besprenkel het brood met een eetlepel olijfolie, en strooi er fleur de sel over en de fijngehakte blaadjes van de rozemarijn.
  8. Bak de focaccia in ongeveer 20 minuten gaar. Het brood moet hol klinken als je erop tikt.
  9. Giet nog een eetlepel olijfolie over de focaccia en laat hem afkoelen op een rooster.

Tip

Je kan je fantasie de vrije loop laten bij het versieren van de focaccia, bijvoorbeeld met tomaatjes en olijven.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Aanbevolen recept

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten