Search
Close this search box.

Focaccia met tomaat en rode ui

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Focaccia is een Italiaans plat brood waarvan het deeg wat lijkt op dat van pizza, maar dan wel veel dikker. Iedereen wordt toch enthousiast van dit smakelijke en geurige Italiaanse brood, zelfs de kleinste handjes zoals je kan zien op de foto! Je kan het serveren als aperitief met wat lekkere olijfolie, als lunch, bij de soep of bij een salade, of als side-dish bij een ovenschotel. Het is niet moeilijk om zelf te maken, je moet er wel rekening mee houden dat het twee keer een uur moet rijzen vooraleer het de oven ingaat. Deze focaccia heb ik afgewerkt met tomaat en rode ui.

Ingrediënten

  • 500 g wit broodmeel
  • 350 ml lauw water
  • 8 g instant gist
  • 2 tomaten, in schijfjes
  • halve rode ui, in schijfjes
  • 15 g suiker
  • 5 g zout
  • 4 el olijfolie + extra voor kneden en invetten
  • 5 g fleur de sel
  • 2 takjes rozemarijn

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Los de gist op in het lauw water samen met de suiker en zet ongeveer 10 minuten opzij.
  2. Zeef de bloem in een grote mengkom en voeg het zout toe. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en giet er het water in met de opgeloste gist en 2 el olijfolie. Meng alles even door elkaar en kneed dan het deeg in een keukenmachine of met een handmixer met kneedhaken ongeveer 10 minuten tot een mooi elastische bol. Het deeg zal nog vrij vochtig aanvoelen, dat is normaal.
  3. Leg het deeg in een met olijfolie ingevette kom, dek af met een schone keukendoek en laat het deeg rustig een uur rijzen op een voldoende warme en tochtvrije plek.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg het gerezen deeg op de bakplaat, en duw het met je handen uit tot mooi aan de randen en in de hoeken.
  5. Duw met de ronde kant van je duim putjes in het deeg, zo krijgt de focaccia zijn typerend uiterlijk.
  6. Bedek het deeg met een met olijfolie ingevet stuk huishoudfolie en laat het opnieuw een uur rijzen op een voldoende warme en tochtvrije plek.
  7. Verwarm de oven voor op 220 graden. Besprenkel de focaccia met een eetlepel olijfolie, en strooi er fleur de sel over en de fijngehakte blaadjes van de rozemarijn. Beleg de focaccia met de schijfjes tomaat en rode ui. Bak hem in ongeveer 20 minuten gaar in de oven, hij moet dan hol klinken als je erop tikt.
  8. Besprenkel de focaccia met nog wat extra olijfolie en laat hem afkoelen op een rooster.

Tip

Je kan de focaccia perfect invriezen. Laat hem dan voor gebruik ontdooien en zet hem nog 10 minuten in een oven van 140 graden.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen