Fijne tomatensoep met Italiaanse balletjes

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Lekkere tomatensoep is altijd een hit, en al helemaal als er balletjes bij zijn! Deze keer heb ik de tomatensoep gezeefd voor een fijnere afwerking en heb ik de balletjes een Italiaanse twist gegeven.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 1,5 l kippenbouillon (voor de soep)
  • 0,5 l kippenbouillon (om de balletjes te pocheren)
  • 400 g tomaten (vers of een blik tomaten op sap)
  • 1 ui
  • 2 wortelen
  • 1 stengel selder
  • 1 preiwit
  • 2 el tomatenpuree
  • 3 el bloem
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes peterselie
  • 2 blaadjes laurier
  • klontje boter
  • peper en zout
  • 200 g kalfsgehakt
  • 50 g paneermeel
  • 30 g parmezaan (blok)
  • enkele blaadjes basilicum
  • enkele blaadjes oregano

Zo maak je het

  1. Snijd de prei, de selder, de ui en de wortel in grove stukken.
  2. Verwarm de boter in een grote soeppan en stoof de stukjes prei, selder, ui en wortel even aan, zonder ze te kleuren.
  3. Voeg de tomatenpuree toe, meng alles goed door elkaar en laat verder stoven (zonder te kleuren). Bestrooi na enkele minuten met de bloem, meng alles grondig door elkaar en laat alles nog een minuut of twee stoven.
  4. Voeg de kippenbouillon toe, roer alles goed los en breng de soep zachtjes aan de kook. Voeg nu ook de tomaten toe. Als je verse tomaten gebruikt snijd je de gewassen tomaten in grove stukken, als je een blik tomaten op sap gebruikt voeg je dit in zijn geheel toe.
  5. Bind de peterselie, tijm en laurier samen tot een kruidentuiltje en leg ze mee in de soep.
  6. Laat de soep nu zachtjes pruttelen gedurende ongeveer 40 minuten of tot de groenten allemaal gaar zijn.
  7. Haal het kruidentuiltje eruit en mix de soep.
  8. Zeef de soep door een puntzeef (of als je dat niet hebt door een gewone ronde zeef). Druk de soep zo goed mogelijk door de zeef en gooi de droge resten die achterblijven weg.
  9. Kruid de soep met peper en zout.
  10. Maak terwijl de soep staat te pruttelen de gehaktballetjes. Meng daarvoor in een kom het gehakt met het paneermeel, de geraspte parmezaan, de fijn gesnipperde basilicum en oregano en kruid met peper en zout. Rol van dit mengsel kleine balletjes die je laat pocheren in kippenbouillon. Breng de kippenbouillon aan de kook en draai dan het vuur zachter. Voeg de balletjes toe en laat ze net onder het kookpunt garen. Als ze komen bovendrijven zijn ze gaar. Als je ze pocheert blijven ze heerlijk zacht, maar als je ze zou koken worden ze veel harder en droger.
  11. Voeg de balletjes toe aan de gemixte soep. Smakelijk!

Tip

Je kan de tomatensoep voor het serveren bestrooien met extra geraspte parmezaan.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Aanbevolen recept