Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bretonse koekjes

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Deze lekkere, rijke, kruimelige Franse koekjes uit de Koekjesbijbel van Rutger Bakt zijn super leuk omdat je ze kan bakken in een muffin bakvorm, of eventueel in bakringen. Anders loopt het deeg uit tijdens het bakken. Door de koekjes in een vorm of een ring te bakken krijgen ze bovendien een mooi opstaand randje.

Ze zijn het lekkerste als je ze bakt met gezouten boter.

 

Ingrediënten

  • 185 gezouten boter op kamertemperatuur
  • 150 g fijne suiker
  • 4 eidooiers, op kamertemperatuur
  • 250 g bloem
  • 2 tl bakpoeder

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Meng de boter met de suiker tot een gladde romige massa. Voeg de eidooiers toe en roer ze erdoor. Zeef tot slot de bloem met het bakpoeder erdoor en meng goed. Het deeg voelt wat plakkerig aan, dat is normaal. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet de vormpjes van een muffin bakvorm (of bakringen met een doorsnede van 4 – 6 cm) in met boter.
  3. Neem het deeg uit de koelkast en kneed het kort door (als dat moeilijk gaat verdeel dan het deeg in stukken die je apart even kneedt). Rol het deeg uit op een licht bebloemd werkblad tot een dikte van 6 – 8 mm. Steek of snijd er rondjes uit ter grootte van de vormpjes en leg ze in de vormpjes. Of plaats de bakringen op een met bakpapier beklede bakplaat en leg de rondjes deeg daarin. Het deel van het deeg dat overblijft kan je opnieuw uitrollen.
  4. Bak de koekjes in 20 – 24 minuten goudbruin en gaar. Laat ze een paar minuten afkoelen en keer vervolgens de vorm om, zodat de koekjes eruit vallen. Of verwijder voorzichtig de bakringen. Laat de koekjes volledig afkoelen op een rooster.

Tip

De koekjes blijven enkele dagen lekker vers in een goed afgesloten doos.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen