Bretonse koekjes

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Deze lekkere, rijke, kruimelige Franse koekjes uit de Koekjesbijbel van Rutger Bakt zijn super leuk omdat je ze kan bakken in een muffin bakvorm, of eventueel in bakringen. Anders loopt het deeg uit tijdens het bakken. Door de koekjes in een vorm of een ring te bakken krijgen ze bovendien een mooi opstaand randje.

Ze zijn het lekkerste als je ze bakt met gezouten boter.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 185 gezouten boter op kamertemperatuur
  • 150 g fijne suiker
  • 4 eidooiers, op kamertemperatuur
  • 250 g bloem
  • 2 tl bakpoeder

Zo maak je het

  1. Meng de boter met de suiker tot een gladde romige massa. Voeg de eidooiers toe en roer ze erdoor. Zeef tot slot de bloem met het bakpoeder erdoor en meng goed. Het deeg voelt wat plakkerig aan, dat is normaal. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet de vormpjes van een muffin bakvorm (of bakringen met een doorsnede van 4 – 6 cm) in met boter.
  3. Neem het deeg uit de koelkast en kneed het kort door (als dat moeilijk gaat verdeel dan het deeg in stukken die je apart even kneedt). Rol het deeg uit op een licht bebloemd werkblad tot een dikte van 6 – 8 mm. Steek of snijd er rondjes uit ter grootte van de vormpjes en leg ze in de vormpjes. Of plaats de bakringen op een met bakpapier beklede bakplaat en leg de rondjes deeg daarin. Het deel van het deeg dat overblijft kan je opnieuw uitrollen.
  4. Bak de koekjes in 20 – 24 minuten goudbruin en gaar. Laat ze een paar minuten afkoelen en keer vervolgens de vorm om, zodat de koekjes eruit vallen. Of verwijder voorzichtig de bakringen. Laat de koekjes volledig afkoelen op een rooster.

Tip

De koekjes blijven enkele dagen lekker vers in een goed afgesloten doos.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten