Balletjes in tomatensaus, een favoriet in vele gezinnen denk ik! In deze versie wordt een deel van het gehakt vervangen door geroosterde aubergines, voor wat extra verstopte groenten in de maaltijd! De verse kruiden geven de aubergine-gehaktballetjes bovendien een heerlijke smaak.
Aubergine-gehaktballetjes in tomatensaus
Beoordeling door het gezin
★★★★★
Ingrediënten
- 400 g spaghetti
- 400 g rundsgehakt
- 2 aubergines
- 400 ml tomatenpassata
- 150 ml kippenbouillon
- 400 g tomatenpulp (blik)
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- een takje verse rozemarijn
- enkele takjes tijm
- 4 blaadjes verse salie
- enkele sprietjes verse bieslook
- 1 el spaghettikruiden
- olijfolie
- vers gemalen peper
- zout
Wil je geen enkel nieuw recept missen?
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).
- Snipper de rozemarijn, de tijm, de salie en het bieslook heel fijn, dat doe je best met een groot en heel scherp mes.
- Snijd de aubergines in de lengte in de helft en snijd het vruchtvlees kruiselings in. Besmeer de bovenkant van de aubergines met wat olijfolie en leg ze ongeveer een half uur in de oven totdat ze gaar zijn.
- Maak ondertussen de tomatensaus. Snipper de rode ui en de look fijn en fruit ze aan in een scheutje olijfolie. Voeg de tomatenpassata, de kippenbouillon en de tomatenpulp toe en laat zachtjes aan de kook komen. Kruid met de spaghettikruiden en laat ongeveer een half uur pruttelen op heel zacht vuur onder deksel. Mix de saus met een staafmixer of in een blender en kruid naar smaak bij met peper en zout.
- Haal de gegaarde aubergines uit de oven, schep het zachte vruchtvlees uit de aubergines met een lepel en laat het afkoelen.
- Plet het afgekoelde vruchtvlees van de aubergines met een vork zo fijn mogelijk en meng het onder het rundergehakt, samen met de fijngehakte groene kruiden, vers gemalen peper en zout.
- Vorm balletjes van ongeveer 3 cm van het aubergine-gehakt mengsel en bak ze rondom rond goudbruin in een ruime pan met een scheutje olijfolie.
- Kook ondertussen de spaghetti beetgaar in licht gezouten water en giet hem af.
- Voeg de tomatensaus toe aan de pan als de balletjes rondom rond goudbruin zijn (ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn nu) en verwarm totdat de saus zachtjes pruttelt. Laat de balletjes in de saus door en door gaar worden.
- Meng de saus met de pasta en dien op in diepe borden met in elk bord enkele aubergine-gehaktballetjes. Werk de borden af met een scheut goede olijfolie, eventueel enkele blaadjes basilicum en wat geraspte parmezaanse kaas.
Tip
Een leuke manier om eigenlijk ongemerkt extra groenten te verwerken in je maaltijd!
Kathleen Brenders, aangenaam!
Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!
Smakelijk,
Liefs,
Kathleen