Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wortel- en spruitjesstoemp met sticky balletjes

Beoordeling door het gezin

★★★★★

In deze lekkere stoemp zitten spruitjes verwerkt, maar ook worteltjes. Gecombineerd met de sticky balletjes wordt dat een heerlijk geheel. Wedden dat de kinderen zo de spruitjes ook zullen lusten?

Ingrediënten

  • 500 g gemengd gehakt
  • 1 l groentenbouillon
  • 150 ml rundsbouillon
  • 800 g aardappelen voor puree
  • 400 g wortelen
  • 400 g spruitjes
  • 2 rode uien
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el mosterd
  • klontje boter
  • scheutje olijfolie
  • enkele takjes verse tijm
  • enkele takjes peterselie
  • 2 blaadjes laurier
  • vers gemalen peper
  • zout

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Schil de aardapelen en snijd ze in stukken. Schil de wortelen en snijd ze in fijne ringen of in blokjes van ongeveer een centimeter.
  2. Bind de tijm, de peterselie en de laurier samen met een keukentouw tot een kruidentuiltje.
  3. Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Snijd de rode ui in fijne halve ringen.
  4. Rol het gehakt tot balletjes van ongeveer 3 centimeter.
  5. Verwarm een scheutje olijfolie in een ruime pot en fruit er de worteltjes in aan met een snuifje zout en onder deksel. Voeg na enkele minuten de aardappelen, de groentenbouillon en het kruidentuiltje toe, en breng aan de kook. Laat de aardappelen met de wortelen samen ongeveer 25 minuten koken (of totdat ze gaar zijn). Verwijder het kruidentuiltje, giet af maar houd wat van het kookvocht bij.
  6. Verwarm ondertussen een scheutje olijfolie in een andere pot en voeg de halve spruitjes toe. Laat ze fruiten en blus dan met een scheutje gezouten water. Laat ze op deze manier garen met een deksel half op de pot. Voeg indien nodig wat extra water toe zodat ze niet aanbranden. Giet het overtollige vocht weg als de spruitjes beetgaar zijn, en kruid ze naar smaak met wat vers gemalen peper en een snuifje zout.
  7. Stamp de aardappelen samen met de wortelen en de spruitjes tot een stoemp. Alles moet zeker niet fijngestampt zijn, het is geen puree maar net een stoemp waarin nog stukjes zitten. Maak de stoemp naar smaak een beetje smeuïger met wat apart gehouden groentenbouillon en eventueel een klontje boter, en meng er de mosterd onder.
  8. Bak ondertussen ook de gehaktballetjes in een braadpan met een klontje boter op een middelhoog vuur, totdat ze rondom rond goudbruin gebakken zijn. Voeg de halve ringen ui toe en laat ze mee bakken gedurende enkele minuten. Voeg dan de rundsbouillon toe en de ketjap manis. Laat de gehaktballetjes en de uien verder garen in de saus. Draai de balletjes af en toe om, en zet het vuur niet te laag zodat de saus wat indikt en stroperig wordt.
  9. Dien de stoemp op met de gehaktballetjes en een schep van de saus met de uien.

Tip

Je moet niet speciaal ketjap manis gaan kopen als je dat niet in huis zou hebben, je kan eventueel in de plaats ook balsamico gebruiken.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen