Search
Close this search box.

Zijdezachte soep van waterkers

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Dit is een heerlijke verfijnde soep, die ik graag klaarmaak. Ik zeef de soep voordat ik ze serveer, waardoor ze echt zijdezacht is. Daarna werk ik ze af met wat extra waterkersblaadjes  die ik apart geblancheerd heb voor een mooiere groene kleur. De waterkers maakt de soep heel smaakvol waardoor ze zelfs kandidaat is om ook op een feestelijke gelegenheid te serveren. Je zou de soep dan extra kunnen afwerken met wat room.

Ingrediënten

  • 1,2 l kippenbouillon
  • 2 stengels prei
  • 2 stengels selder
  • 1 ui
  • een bussel waterkers
  • enkele takjes peterselie
  • enkele takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • peper en zout
  • klontje boter
  • 1 el bloem

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Was de prei en de selder en snijd ze in grove stukken. Snijd ook de ui in grove stukken.
  2. Was de waterkers, en snijd de steeltjes eraf. De minder mooie blaadjes waterkers laat je bij de steeltjes, maar houd de mooiste blaadjes apart om te blancheren, zodat de soep een prachtige kleur krijgt.
  3. Smelt een klein klontje boter in een soeppan en voeg de gesneden prei, selder, ui en waterkers (de steeltjes en de minder mooie blaadjes) toe. Stoof ze even aan maar laat ze niet kleuren. Roer af en toe om.
  4. Voeg een eetlepel bloem toe, laat de bloem kort mee stoven en roer goed.
  5. Voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook.
  6. Bind de peterselie, de tijm en de laurier samen tot een mooi kruidentuiltje en leg ze in de soep om mee te koken. Tip: ik gebruik altijd een wegwerptheezakje om mijn kruiden in te doen en leg ze zo mee in de soep.
  7. Laat de soep zachtjes doorkoken gedurende ongeveer 20 minuten of totdat alle groenten gaar zijn.
  8. Breng ondertussen een kleine pot met water aan de kook en blancheer hierin de  gewassen blaadjes waterkers die je apart hebt gehouden. 1 à 2 minuten blancheren is voldoende. Giet ze af en koel ze onmiddellijk onder stromend koud water. Druk het overtollige vocht er zo veel mogelijk uit en houd ze even opzij.
  9. Haal het kruidentuiltje uit de gare soep en mix de soep met een staafmixer.
  10. Zeef de soep door een puntzeef (of eventueel door een ronde zeef) en druk met een kleine pollepel zoveel mogelijk vocht door de zeef. De droge massa die achterblijft gooi je weg.
  11. Voeg nu de geblancheerde en afgekoelde blaadjes waterkers toe en mix de soep opnieuw. Je zal de mooie groene kleur zien verschijnen 🙂
  12. Kruid naar smaak met peper en zout.

Tip

Je kan de soep afwerken met een lepeltje half opgeklopte room.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen