Search
Close this search box.

Pompoenroomsoep met balletjes

Beoordeling door het gezin

★★★★★

De herfst is echt pompoen-tijd! Dank zij Marc en Marianne hadden wij opnieuw een mooie grote verse zelf gekweekte butternut pompoen in huis, die ik alle eer heb aangedaan met deze prachtige pomoenroomsoep met balletjes. Ik had een hele ketel vol, die nu in porties in de diepvries zit.

Ingrediënten

  • 500 g (butternut)pompoen in stukjes, gewogen zonder schil
  • 1 l kippenbouillon
  • 100 ml room
  • 200 g wortelen
  • 1 wit van prei
  • 1 grote ui
  • 1 grote teen look
  • kruidentuiltje (enkele takjes verse tijm en peterselie en 3 blaadjes laurier)
  • 250 g kalfsgehakt
  • 1 ei
  • 3 el paneermeel
  • 1 kl mosterd
  • peper en zout
  • 5 dl kippenbouillon (om de balletjes te pocheren)
  • klontje boter
  • peper, zout en nootmuskaat

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Snijd de wortelen, de prei, de ui en de look in grove stukken.
  2. Verwarm de boter in de pot en stoof de stukjes pompoen, prei, wortel, ui en look even aan.
  3. Voeg de kippenbouillon toe en breng zachtjes aan de kook.
  4. Bind de kruiden van het kruidentuiltje samen en leg ze mee in de soep
  5. Laat nu zachtjes pruttelen totdat de pompoen gaar is (dit zal ongeveer 20 minuten duren).
  6. Maak terwijl de soep staat te pruttelen de gehaktballetjes. Meng in een kom het gehakt met het ei, het paneermeel en de mosterd en kruid met peper en zout. Rol van dit mengsel kleine balletjes die je laat pocheren in kippenbouillon. Breng de kippenbouillon aan de kook en draai dan het vuur zachter. Voeg de balletjes toe en laat ze net onder het kookpunt garen. Als ze komen bovendrijven zijn ze gaar. Als je ze pocheert blijven ze heerlijk zacht, maar als je ze zou koken worden ze veel harder en droger.
  7. Haal het kruidentuiltje uit de soep en mix de soep met een staafmixer of in een blender. Kruid met peper, zout en nootmuskaat
  8. Voeg de balletjes toe aan de gemixte soep. Smakelijk!
  9. Werk af met de room.

Tip

Een butternut pompoen is erg hard om te schillen en te versnijden. Om hem zachter te maken leg je hem een kwartier onder de grill in de oven. Als je hem daarna even laat afkoelen kan je hem schillen en snijden zonder moeite!

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen