Pompoenroomsoep met balletjes

Beoordeling door het gezin

★★★★★

De herfst is echt pompoen-tijd! Dank zij Marc en Marianne hadden wij opnieuw een mooie grote verse zelf gekweekte butternut pompoen in huis, die ik alle eer heb aangedaan met deze prachtige pomoenroomsoep met balletjes. Ik had een hele ketel vol, die nu in porties in de diepvries zit.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 500 g (butternut)pompoen in stukjes, gewogen zonder schil
  • 1 l kippenbouillon
  • 100 ml room
  • 200 g wortelen
  • 1 wit van prei
  • 1 grote ui
  • 1 grote teen look
  • kruidentuiltje (enkele takjes verse tijm en peterselie en 3 blaadjes laurier)
  • 250 g kalfsgehakt
  • 1 ei
  • 3 el paneermeel
  • 1 kl mosterd
  • peper en zout
  • 5 dl kippenbouillon (om de balletjes te pocheren)
  • klontje boter
  • peper, zout en nootmuskaat

Zo maak je het

  1. Snijd de wortelen, de prei, de ui en de look in grove stukken.
  2. Verwarm de boter in de pot en stoof de stukjes pompoen, prei, wortel, ui en look even aan.
  3. Voeg de kippenbouillon toe en breng zachtjes aan de kook.
  4. Bind de kruiden van het kruidentuiltje samen en leg ze mee in de soep
  5. Laat nu zachtjes pruttelen totdat de pompoen gaar is (dit zal ongeveer 20 minuten duren).
  6. Maak terwijl de soep staat te pruttelen de gehaktballetjes. Meng in een kom het gehakt met het ei, het paneermeel en de mosterd en kruid met peper en zout. Rol van dit mengsel kleine balletjes die je laat pocheren in kippenbouillon. Breng de kippenbouillon aan de kook en draai dan het vuur zachter. Voeg de balletjes toe en laat ze net onder het kookpunt garen. Als ze komen bovendrijven zijn ze gaar. Als je ze pocheert blijven ze heerlijk zacht, maar als je ze zou koken worden ze veel harder en droger.
  7. Haal het kruidentuiltje uit de soep en mix de soep met een staafmixer of in een blender. Kruid met peper, zout en nootmuskaat
  8. Voeg de balletjes toe aan de gemixte soep. Smakelijk!
  9. Werk af met de room.

Tip

Een butternut pompoen is erg hard om te schillen en te versnijden. Om hem zachter te maken leg je hem een kwartier onder de grill in de oven. Als je hem daarna even laat afkoelen kan je hem schillen en snijden zonder moeite!
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Aanbevolen recept