Search
Close this search box.

Klassiek Vlaams stoofvlees

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Ik ben nu al meer dan twee weken op de sukkel met een niersteen dus moet alles noodgedwongen erg op het gemak. Victor had onlangs zijn laatste examen van zijn eerste jaar universiteit en dat wou ik toch thuis vieren met één van de favoriete gerechten hier… een echte Vlaamse klassieker: stoofvlees met frietjes.

 

Ik heb het stoofvlees bereid met runderwangen voor een op en top smaakvol en botermals resultaat. Je kan runderwangen bestellen bij de betere slager, het loont echt de moeite om dat vlees eens te gebruiken. Uiteraard kan je het zelfde recept ook klaarmaken met stukken “gewoon” runderstoofvlees.

 

Om de stukken vlees aan te bakken gebruik ik graag een pan zonder anti-kleeflaag. Je krijgt dan betere aanbaksels in de pan die je kan losweken met het bier en dat voegt alleen maar smaak toe aan je gerecht. Dit is zonder twijfel mijn lievelingspan. Om daarna het stoofvlees lekker lang te laten sudderen zonder dat je ernaar moet omkijken gebruik je best een gietijzeren pot van goede kwaliteit. Mijn favoriete exemplaar kan je hier vinden. (adv)

Ingrediënten

  • 1kg runderwangen
  • 45 cl bruin bier (zoals Leffe bruin)
  • 25 cl runderbouillon
  • 1 ui
  • 4 el bloem
  • 1 el mosterd
  • 1 el Luikse siroop
  • enkele takjes peterselie
  • enkele takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • klontje boter
  • peper en zout

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Pel en snipper de ui. Fruit de snippers ui aan in een ruime (gietijzeren) pot met een klontje boter.
  2. Snijd de runderwangen in stukken van ongeveer 4 cm. Bak de stukken vlees met een klontje boter in een ruime pan totdat ze mooi goudbruin gekleurd zijn. Kruid ze met peper en zout. Bak niet teveel vlees in één keer zodat de temperatuur van de pan hoog genoeg blijft om te bakken. Deze hoeveelheid vlees zal je waarschijnlijk best in twee keer bakken. Haal het vlees uit de pan als het aan alle kanten mooi goudbruin aangebakken is.
  3. Voeg de stukken vlees toe aan de ajuin, en meng alles even door elkaar. Voeg de bloem toe, roer goed en laat alles ongeveer 2 minuten bakken.
  4. Verwarm ondertussen in de pan waarin je het vlees hebt gebakken het bruine bier en schraap de aanbaksels van het vlees los met een houten lepel. Door het bier eerst te verwarmen vooraleer je het bij het vlees giet zal het vlees malser worden. Van koud vocht “schrikt” het vlees immers waardoor het in elkaar krimpt en harder wordt.
  5. Verwarm ook de bouillon.
  6. Giet het verwarmde bier met de aanbaksels van het vlees bij in de pot met het vlees en voeg ook de bouillon toe. Roer alles goed los.
  7. Voeg de mosterd en de Luikse siroop toe. Bind de peterselie, de tijm en de laurier samen en leg ze mee in de pot. Breng zachtjes aan de kook en laat het stoofvlees 3 uur zachtjes pruttelen. Het deksel moet niet op de pot, zo kan de saus ook indikken. Als de saus voldoende is ingedikt kan je na een tijdje pruttelen het deksel op de pot zetten.
  8. Controleer de kruiding van je stoofvlees en breng eventueel op smaak met wat extra peper en zout.

Tip

Dien op met een fris witloofslaatje en frietjes.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen