Search
Close this search box.

Homemade bitterballen

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Wat een traktatie, als je zelfgemaakte bitterballen serveert als hapje bij het aperitief.

 

Inspiratie haalde ik uit het super leuke kookboek “Vijftig tinten balletjes” vol recepten en verhalen om duimen en vingers af te likken.

Ingrediënten

  • 400 g soepvlees zonder bot (rund)
  • 1 l runderbouillon
  • 25 g boter
  • 25 g bloem
  • 2,5 dl runderbouillon
  • 1 kl worcestershiresaus
  • vers gemalen zwarte peper
  • 1 blaadje gelatine
  • verse bieslook
  • 100 g bloem
  • 2 eiwitten
  • 100 g paneermeel

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Gaar het soepvlees in 1 l runderbouillon: breng het vlees aan de kook en laat het dan ongeveer 2 tot 3 uur pruttelen onder deksel op een zacht vuurtje. Haal het vlees als het helemaal zacht is uit de bouillon en laat het wat afkoelen. Giet deze gebruikte bouillon weg.
  2. Pluk het gegaarde soepvlees in draadjes. Als de draadjes te lang zijn (om er straks balletjes mee te rollen) snijd ze dan kleiner met een scherp mes.
  3. Week het blaadje gelatine in een kommetje koud water.
  4. Smelt de boter en meng er de bloem door. Laat het boter-bloemmengsel een minuutje of twee bakken en voeg dan de verse 2,5 dl runderbouillon toe. Meng stevig met een garde tot een dikke saus. Breng op smaak met de worcestershiresaus en met een flinke hoeveelheid zwarte peper. Neem de saus van het vuur en voeg er het uitgeknepen blaadje gelatine aan toe zodat het kan oplossen.
  5. Meng er de draadjes soepvlees onder samen met de fijn gesnipperde bieslook.
  6. Stort het mengsel in een schaal of in een kom, dek het goed af met vershoudfolie en zet enkele uren in de koelkast om op te stijven.
  7. Rol balletjes van de bitterballenvulling. Haal de balletjes door de bloem, daarna door het eiwit en tenslotte door het paneermeel.
  8. Frituur de bitterballen in kleine porties gedurende 4 minuten op 170 graden.

Tip

Serveer met mosterd of met mosterdmayonaise (mayonaise waar je een beetje mosterd doorheen mengt).

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen