Hartverwarmende erwtensoep

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Een bordje erwtensoep kan er altijd in, lekker, voedzaam en hartverwarmend. Ik geef je een manier om een mooie groene soep te maken die zijn kleur perfect behoudt. Nog een tip: Voor extra smaak maak ik de erwtensoep klaar met een beetje spek dat ik erin laat en mee mix. Zo lekker dat ik een dubbele portie maak en de helft invries.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 250 g spliterwten
  • 100 g doperwten (diepvries)
  • 2 uien
  • 2 stengels groene selder (met de blaadjes)
  • 2 stengels prei
  • 50 g gezouten spek in plakjes
  • 2 l kippenbouilon
  • enkele takjes verse peterselie
  • enkele takjes verse tijm
  • 4 blaadjes verse laurier
  • een klontje boter
  • peper en zout

Zo maak je het

  1. Spoel de spliterwten grondig onder koud stromend water.
  2. Snijd de ui, de selder, de prei en het spek in grove stukken en stoof ze aan in een beetje boter zonder ze te kleuren.
  3. Voeg de kippenbouillon toe aan de aangestoofde mengeling van groenten en spek en breng alles aan de kook. Voeg de spliterwten toe.
  4. Bind de peterselie, de tijm en de laurier samen tot een kruidentuiltje en leg ze in de soep.
  5. Laat de soep ongeveer 25 minuten zacht pruttelen totdat de groenten en zeker ook de spliterwten gaar zijn.
  6. Kook ondertussen de doperwten in een apart potje gaar, giet ze af en koel ze af onder koud stromend water. Houd ze apart.
  7. Als de soep gaar is verwijder je het kruidentuiltje en mix je alles met een staafmixer. Je mag gerust het spek mee mixen, dat zorgt voor extra smaak.
  8. Zeef de soep door een puntzeef (of als je dat niet hebt lukt dat ook met een gewone ronde zeef). Druk met een kleine pollepel zoveel mogelijk soep door de zeef. De droge massa die overblijft gooi je weg.
  9. Voeg nu de gekookte doperwten toe aan de soep en mix ze opnieuw. Je zal zien dat je soep hierdoor een mooie frisse groene kleur krijgt.
  10. Kruid naar smaak bij met peper en zout. Let wel op met het zout want het spek in de soep is al zout!

Tip

Heel lekker met gebakken broodkorstjes, extra gebakken spekjes of zelfs een stukje rookworst
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Aanbevolen recept

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten