Hartverwarmende erwtensoep

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Een bordje erwtensoep kan er altijd in, lekker, voedzaam en hartverwarmend. Ik geef je een manier om een mooie groene soep te maken die zijn kleur perfect behoudt. Nog een tip: Voor extra smaak maak ik de erwtensoep klaar met een beetje spek dat ik erin laat en mee mix. Zo lekker dat ik een dubbele portie maak en de helft invries.

Ingredi├źnten

  • 250 g spliterwten
  • 100 g doperwten (diepvries)
  • 2 uien
  • 2 stengels groene selder (met de blaadjes)
  • 2 stengels prei
  • 50 g gezouten spek in plakjes
  • 2 l kippenbouilon
  • enkele takjes verse peterselie
  • enkele takjes verse tijm
  • 4 blaadjes verse laurier
  • een klontje boter
  • peper en zout

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Spoel de spliterwten grondig onder koud stromend water.
  2. Snijd de ui, de selder, de prei en het spek in grove stukken en stoof ze aan in een beetje boter zonder ze te kleuren.
  3. Voeg de kippenbouillon toe aan de aangestoofde mengeling van groenten en spek en breng alles aan de kook. Voeg de spliterwten toe.
  4. Bind de peterselie, de tijm en de laurier samen tot een kruidentuiltje en leg ze in de soep.
  5. Laat de soep ongeveer 25 minuten zacht pruttelen totdat de groenten en zeker ook de spliterwten gaar zijn.
  6. Kook ondertussen de doperwten in een apart potje gaar, giet ze af en koel ze af onder koud stromend water. Houd ze apart.
  7. Als de soep gaar is verwijder je het kruidentuiltje en mix je alles met een staafmixer. Je mag gerust het spek mee mixen, dat zorgt voor extra smaak.
  8. Zeef de soep door een puntzeef (of als je dat niet hebt lukt dat ook met een gewone ronde zeef). Druk met een kleine pollepel zoveel mogelijk soep door de zeef. De droge massa die overblijft gooi je weg.
  9. Voeg nu de gekookte doperwten toe aan de soep en mix ze opnieuw. Je zal zien dat je soep hierdoor een mooie frisse groene kleur krijgt.
  10. Kruid naar smaak bij met peper en zout. Let wel op met het zout want het spek in de soep is al zout!

Tip

Heel lekker met gebakken broodkorstjes, extra gebakken spekjes of zelfs een stukje rookworst

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen