Gestoofde runderwangen in bruin bier

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Dit is een klassieke stoofpotje waarbij runderwangen in hun geheel gestoofd worden in bruin bier en met een aantal verschillende groenten. Je vindt het vlees niet bij elke slager en het is wat duurder dan gewoon stoofvlees, maar het is zeker de moeite waard. Omdat de wangen rauw redelijk hard zijn, hebben ze veel tijd nodig om te garen: reken op minstens drie uur dat je stoofpot rustig gaart in de oven. Het is de investering waard: het resultaat is botermals vlees dat smelt op de tong!

 

Ik heb de runderwangen hier bereid naar een recept van Jeroen Meus.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 1 kg runderwangen
  • 200 gerookt spek
  • 750 ml bruin tafelbier
  • 500 ml runderbouillon
  • 4 grote wortelen
  • 4 stengels selder
  • 1 ui
  • 2 el mosterd
  • 2 el bloem
  • boterklontjes
  • 1 takje rozemarijn
  • 3 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • zout
  • peper

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor tot 150 graden.
  2. Kruid de runderwangen aan beide kanten met peper en zout. Verhit een klont boter in een ruime kookpot die in de oven mag en kleur de wangen aan beide kanten.
  3. Snijd het zwoerd van het spek en snijd het spek in reepjes.
  4. Pel en snipper de ui. Schil de wortelen en snijd ze in stukken. Was de selder en snijd de stelen in grote stukken.
  5. Haal de wangen uit de pot als ze aan alle kanten mooi goudbruin aangebakken zijn en bak nu de reepjes spek in hetzelfde vet.
  6. Doe de ui bij het spek en laat even mee stoven. Doe er dan de wortelen en de selder bij en laat de groenten een paar minuten stoven. Roer af en toe alles los.
  7. Strooi de bloem over de groenten en laat even mee bakken.
  8. Leg de runderwangen weer bij in de pot en giet er tafelbier en runderbouillon bij tot alles onder staat. Voeg er mosterd, rozemarijn, tijm en laurier aan toe en kruid met peper en een snuifje zout.
  9. Zet een deksel op de pot en laat de runderwangen minstens 3 uur garen in de voorverwarmde oven. De wangen moeten bijna uit elkaar vallen als je er met een vork in prikt. Je kunt de pot eventueel ook op het vuur laten staan in plaats van hem in de oven te zetten, maar in de oven komt de warmte van overal waardoor je gerecht rijker zal smaken.
  10. Controleer de kruiding van je stoofpot en breng eventueel op smaak met wat extra peper en zout.
  11. Serveer de gestoofde wangen met veel groenten en serveer er aardappelpuree bij.

Tip

Je kan er voor een feestelijker gevoel ook aardappelkroketten bij serveren.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Aanbevolen recept