Gelakt hammetje met geglaceerde wortelen

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Het mengsel waarmee de hammetjes gelakt worden geeft ze een zalige smaak die aan barbecue en zomer doet denken. Ik heb de hammetjes hier volledig zelf bereid, als je minder tijd hebt kan je ook voorgekookte hammetjes kopen die je dan enkel licht moet opwarmen en lakken.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingredi├źnten

  • 4 hammetjes
  • 6 stengels selder
  • 6 grote wortelen voor de bouillon + 600 g wortelen om te glaceren
  • 3 uien
  • 4 takjes verse tijm
  • 4 blaadjes laurier
  • enkele takjes peterselie
  • 10 peperbollen
  • zout
  • 4 el honing
  • 2 el ketchup
  • 2 el ketsjap
  • 2 el mosterd
  • 1 el Engelse saus
  • klontje boter
  • scheutje olijfolie

Zo maak je het

  1. Eerst gaan we de hammetjes garen in bouillon. Als je voorgegaarde hammetjes hebt gekocht, hoef je dat dus niet te doen, en kan je het recept ineens volgen vanaf stap 7 ­čÖé
  2. Neem een grote pot licht gezouten water en breng dat aan de kook. Als het kookt leg je de hammetjes erin, laat ze een paar minuutjes koken. Op deze manier komen de onzuiverheden los. Haal ze nu uit de pot en gooi het water weg.
  3. Maak de stengels selder, de wortelen en de uien schoon en snijd ze in grove stukken.
  4. Vul de pot opnieuw met schoon water, voeg daaraan de gesneden selder, wortelen en ui toe, en ook de tijm, laurier, petserselie, de peperbollen die je even kneust en een snuif zout. Leg de hammetjes erbij en breng het geheel aan de kook. Als de bouillon kookt zet je het vuur lager zodat alles zachtjes pruttelt.
  5. Laat de hammetjes ongeveer 2 uur zachtjes garen in de bouillon.
  6. Als ze zacht zijn, haal je ze uit de bouillon en je verwijdert het vel en het overtollige vet.
  7. Warm de oven voor op 120 graden.
  8. Schil de wortelen om te glaceren en snijd ze in de lengte doormidden of in 4 delen als ze redelijk dik zijn. Als je fijne jonge wortelen hebt kan je ze in hun geheel laten.
  9. Smelt een klontje boter met een scheutje olijfolie in een pot en voeg de wortelen toe met een snuifje zout. Bind een takje tijm samen met een blaadje laurier en een takje peterselie en leg dat bij de wortelen.
  10. Laat de wortelen onder deksel op een middelmatig vuur garen. Houd ze in het oog, als de pot te droog wordt voeg je wat water toe. Doe dit net zolang tot de wortelen gaar zijn (ongeveer 20 minuten).
  11. Maak het mengsel om de hammetjes mee te lakken: meng de honing, de ketchup, de ketsjap ,de mosterd en de Engelse saus tot een stevige brij.
  12. Smeer het mengsel over de hammetjes en leg ze een kleine 10 minuten op de bakplaat in de oven. Haal ze er na 10 minuten uit, smeer ze opnieuw in en leg ze terug in de oven voor 10 minuten. Dit herhaal je 3 tot 4 keer totdat je mengsel om te lakken op is.
  13. Serveer in elk bord een hammetje met een portie geglaceerde wortelen.

Tip

Je kan hier desgewenst puree bij serveren.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we┬ámet vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Aanbevolen recept

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten