Zoek
Sluit dit zoekvak.

Feestelijke condérijst (riz condé)

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Dit dessert op basis van condérijst is eenvoudig om maken en erg lekker. Je kan het best op voorhand klaarmaken, ideaal dus eigenlijk voor een feestelijke gelegenheid. Je moet enkel net voor het serveren de kommetjes rijst afwerken. Ik combineerde de condérijst met een niet te zoete coulis van frambozen voor een mooi contrast met de rijst.

Ingrediënten

  • 0,5 l volle melk
  • 75 g dessertrijst
  • 75 g kristalsuiker
  • 1 dl volle room
  • 4 g gelatine
  • half vanillestokje
  • klontje boter
  • snuifje zout
  • 125 g frambozen
  • enkele aardbeien
  • enkele blauwe bessen
  • 1 el bloemsuiker

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Spoel de rijst onder koud stromend water.
  2. Beboter een kookpot langs de binnenkant en voeg de melk, de rijst en het opengesneden vanillestokje toe met een snuifje zout. Breng alles aan de kook en laat op een zacht vuurtje garen gedurende ongeveer 40 minuten, totdat de rijst gaar is. Houd de rijst goed in het oog en roer regelmatig zodat hij niet aanbrandt.
  3. Roer aan het einde de suiker door het rijstmengsel en meng goed. Haal de rijst van het vuur.
  4. Week de gelatineblaadjes in koud water, knijp het water eruit en los de geweekte blaadjes op in het rijstmengsel.
  5. Laat de rijst afkoelen tot ongeveer op kamertemperatuur.
  6. Klop de room half op en spatel hem voorzichtig onder het afgekoelde rijstmengsel.
  7. Verdeel de rijst in kommetjes en laat ze volledig afkoelen en opstijven in de koelkast.
  8. Voor de coulis: mix de frambozen, de aardbeien en de bloemsuiker in een blender of met een staafmixer en zeef alles door een fijne zeef.
  9. Werk de kommetjes condérijst net voor het serveren af met de coulis en met vers fruit.

Tip

Dessertrijst is rijst met een dikkere korrel en een grotere hoeveelheid zetmeel. Dit heb je nodig om in je dessert de nodige binding te krijgen.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen