Zoek
Sluit dit zoekvak.

Coq au vin blanc

Beoordeling door het gezin

★★★★☆

Deze bereiding met kip is een variatie op de klassieke coq au vin: je gebruikt hier witte wijn in plaats van rode wijn. Dien deze kip op met een glaasje witte wijn en serveer er wat knapperig stokbrood bij, en je waant je zo in Frankrijk.

 

Het recept vond ik in het magazine Foodies van oktober 2020, een nummer volledig gewijd aan de Frans geïnspireerde keuken.

 

Met deze ruime gietijzeren braadpan die ook in de oven past maak je gerechten als dit in een handomdraai met perfect resultaat klaar.

Ingrediënten

  • 1 kg kippendijen met bot en huid
  • 1 biologische citroen
  • 1 grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 250 witte wijn
  • 200 ml room
  • 6 blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • 2 tl rozepeperkorrels
  • 1 blokje kippenbouillon
  • vers gemalen peper
  • zout
  • 1 el arachideolie
  • klontje boter

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Verhit de arachideolie op middelhoog vuur in een ruime braadpan die ook in de oven kan. Bestrooi de huidkant van de kippendijen met zout en bak ze op de huidkant in een kleine 10 minuten goudbruin. Snijd de citroen in schijfjes en leg ze tussen de kip in de pan. Draai de kip om en bak ze aan de andere kant nog ongeveer 1 minuut. Haal de kip en de citroen uit de pan en houd ze even apart.
  3. Voeg een klontje boter toe aan de braadpan. Schil de ui en snijd hem in parten, en fruit deze aan in de pan gedurende ongeveer 5 minuten. Pers er de teentjes knoflook over uit en fruit nog een minuutje verder (niet langer want de knoflook zal anders verbranden).
  4. Blus de pan met de witte wijn en laat kort koken. Voeg dan de room toe samen met de blaadjes laurier, de takjes tijm, de rozepeperkorrels en het bouillonblokje. Laat de saus aan de kook komen en kook een minuutje door.
  5. Voeg de kippendijen terug toe aan de pan samen met de schijfjes citroen. Zet de pan in de oven en laat het geheel ongeveer 40 minuten bakken totdat de kip zacht en gaar is.

Tip

Lekker met gebakken champignons.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen