Coq au vin blanc

Beoordeling door het gezin

★★★★☆

Deze bereiding met kip is een variatie op de klassieke coq au vin: je gebruikt hier witte wijn in plaats van rode wijn. Dien deze kip op met een glaasje witte wijn en serveer er wat knapperig stokbrood bij, en je waant je zo in Frankrijk.

 

Het recept vond ik in het magazine Foodies van oktober 2020, een nummer volledig gewijd aan de Frans geïnspireerde keuken.

 

Met deze ruime gietijzeren braadpan die ook in de oven past maak je gerechten als dit in een handomdraai met perfect resultaat klaar.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 1 kg kippendijen met bot en huid
  • 1 biologische citroen
  • 1 grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 250 witte wijn
  • 200 ml room
  • 6 blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • 2 tl rozepeperkorrels
  • 1 blokje kippenbouillon
  • vers gemalen peper
  • zout
  • 1 el arachideolie
  • klontje boter

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Verhit de arachideolie op middelhoog vuur in een ruime braadpan die ook in de oven kan. Bestrooi de huidkant van de kippendijen met zout en bak ze op de huidkant in een kleine 10 minuten goudbruin. Snijd de citroen in schijfjes en leg ze tussen de kip in de pan. Draai de kip om en bak ze aan de andere kant nog ongeveer 1 minuut. Haal de kip en de citroen uit de pan en houd ze even apart.
  3. Voeg een klontje boter toe aan de braadpan. Schil de ui en snijd hem in parten, en fruit deze aan in de pan gedurende ongeveer 5 minuten. Pers er de teentjes knoflook over uit en fruit nog een minuutje verder (niet langer want de knoflook zal anders verbranden).
  4. Blus de pan met de witte wijn en laat kort koken. Voeg dan de room toe samen met de blaadjes laurier, de takjes tijm, de rozepeperkorrels en het bouillonblokje. Laat de saus aan de kook komen en kook een minuutje door.
  5. Voeg de kippendijen terug toe aan de pan samen met de schijfjes citroen. Zet de pan in de oven en laat het geheel ongeveer 40 minuten bakken totdat de kip zacht en gaar is.

Tip

Lekker met gebakken champignons.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Aanbevolen recept

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten