Asperges op Vlaamse wijze

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Als dat geen echte klassieker is… niet toevallig natuurlijk want dit is in zijn eenvoud echt een superlekker combinatie. Geniet in de lente van het niet zo lange seizoen van de echte witte Belgische asperge!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 2 bussels asperges van een halve kilo (4 asperges per persoon)

  • 150 g ongezouten boter

  • 6 eieren

  • 4 takjes (platte) peterselie

  • peper, zout en nootmuskaat

Zo maak je het

  1. Smelt de boter op een zacht vuur en als ze gesmolten is laat je ze even staan. Je zal zien dat de boter zich heeft gesplitst in een heel heldere vloeistof en in witte bestanddelen aan eiwit die stilaan naar onder in het potje zakken. Giet nu voorzichtig de heldere vloeistof over in een ander potje waarbij je zo weinig mogelijk witte deeltjes meeneemt. Je hebt nu geklaarde boter! Probeer het maar, het is echt gemakkelijk. Houd de geklaarde boter lauwwarm op een zacht vuurtje.
  2. Schil de asperges met een dunschiller van een paar centimeter onder het kopje tot onderaan. Indien het onderste stukje wat houterig aanvoelt, snijd of breek dit er dan af.
  3. Kook de asperges in licht gezouten water zachtjes gaar in 8 à 10 minuten. Ze moeten nog beetgaar zijn, te plat gekookte asperges zijn zeker niet wat je wil hebben! Als ze gaar zijn spreid je ze uit op een schone theedoek tot ze opgedroogd zijn.
  4. Kook de eieren hard in 10 minuten, pel ze en snijd ze fijn (in mimosa).
  5. Was de peterselie en snijd hem fijn.
  6. Meng de eieren met de warme boter en de peterselie.
  7. Leg de asperges op een warm bord, verdeel er het eiermengsel over, kruid naar smaak bij met zout en nootmuskaat (eventueel wat peper), en dien onmiddellijk op.

Tip

Je kan de eieren ook met een pureestamper fijn maken, niet helemaal tot puree natuurlijk, maar net zolang tot je fijne stukjes hebt. Dat gaat iets sneller dan met een mes!
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Aanbevolen recept