Schotel parmentier met bloemkool

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Tijd voor een flinke schotel comfortfood! Een ovenschotel doet het altijd goed, zeker deze super lekkere variant met bloemkool, aardappelen, gehakt en een flinke schep bechamelsaus. Deze schotel parmentier met bloemkool is hier thuis zonder meer een favoriet die regelmatig eens op tafel moet komen.

 

Wil je de schattige ovenschotel die ik op de foto gebruik ook zelf in je keuken? Neem dan hier een kijkje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen voor puree
  • 1 bloemkool
  • 500 g gemengd gehakt
  • 60 g boter (voor de saus)
  • 60 g bloem (voor de saus)
  • 800 ml melk (voor de saus)
  • 150 ml melk (voor de puree)
  • 1 eidooier (voor de puree)
  • klontje boter
  • 100 g gemalen kaas
  • peper, zout en nootmuskaat
  • enkele takjes verse tijm

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180° C. Schil en kook de aardappelen in licht gezouten water. Maak hiervan een lekkere puree met de melk, een klontje boter en de eidooier. Kruid met zout en nootmuskaat.
  2. Smelt een klontje boter in een bakpan en bak het gehakt rul, samen met de blaadjes van een takje verse tijm.
  3. Verdeel de bloemkool in roosjes en kook ze beetgaar in licht gezouten water. Giet ze af en verfris ze kort onder koud stromend water.
  4. Maak de witte saus (bechamel): smelt om te beginnen de boter in een pot en voeg er de bloem bij. Roer met een garde en laat het mengsel boter – bloem een paar minuutjes “bakken” in de pot totdat je een geur van vers deeg ruikt. Zorg er wel voor dat het mengsel niet verkleurt. Voeg dan ongeveer een derde van de melk toe en roer meteen goed met de garde. Als het boter – bloem mengsel de melk heeft opgenomen voeg je geleidelijk de rest van de melk toe. Roer steeds goed, laat aan de kook komen en laat dan enkele minuutjes zachtjes doorkoken zodat de bloem goed oplost en je een zachte saus krijgt. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  5. Bereid de ovenschotel: begin met een laag puree onderaan. Hierop komt het gehakt en helemaal bovenaan komt de bloemkool en een laag bechamelsaus. Strooi daarna de gemalen kaas over de schotel.
  6. Zet de ovenschotel 30 min in de voorverwarmde oven.

Tip

Zet tegen het einde van de tijd in de oven de grill aan zodat de kaas lichtjes goudbruin kleurt.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik ben mama van 3 toffe jongens, vrouw van een lieve man en bezeten door lekker koken. Ik deel mijn recepten die je makkelijk kan klaarmaken en waarmee je zeker zal scoren. 

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten