Penne met Italiaanse ham, rucola en pikante olijfolie

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Dit gerechtje eten wij regelmatig, iedereen vindt het erg lekker. Onze jongste matroos krijgt wel een andere saus bij zijn penne, voor hem zijn deze smaken en texturen nog net iets te vreemd.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ingrediënten

  • 400 g penne
  • 125 g rucola (gewassen)
  • 8 sneden Italiaanse rauwe ham
  • 60 g pijnboompitten
  • blokje pecorino om te raspen
  • 2 dl olijfolie + nog een scheutje
  • 2 teentjes look in stukjes gesneden
  • 1 teentje look om te persen
  • een takje rozemarijn
  • enkele takjes tijm
  • een klein pikant pepertje in kleine stukjes gesneden
  • 3 blaadjes laurier
  • 25 g paneermeel

Zo maak je het

  1. Maak eerst de pikante olijfolie. Zet daarvoor de olijfolie samen met het in stukjes gesneden teentje look, de rozemarijn, de tijm, het in stukjes gesneden pikant pepertje en de blaadjes laurier op een heel laag vuurtje (de laagste stand van je vuur is voldoende). Laat de kruiden zo minstens een half uur hun smaak afgeven aan de olie. Als je langer de tijd hebt, kan je het zelfs langer laten staan, hoe langer, hoe intenser de smaak zal zijn. Let op: de olie mag nooit beginnen pruttelen, want dan ben je helaas alle smaak van de kruiden kwijt. Als de kruiden genoeg hun smaken en aroma’s hebben afgegeven, zeef je de olie door een fijn zeefje. De kruiden doe je weg, je houdt enkel de heldere olie over.
  2. Kook de penne beetgaar in licht gezouten water in ongeveer 10 minuten en giet ze af.
  3. Rooster de pijnboompitten kort in een droge pan (zonder vetstof). Blijf er goed bij staan, ze hebben maar enkele minuutjes nodig. Als ze een beetje kleur krijgen en je begint ze te ruiken zijn ze goed.
  4. Bak in een scheutje olijfolie het paneermeel waar je een teentje look over uitperst licht krokant.
  5. Serveer de pasta gemengd met de pikante olie, de rucola, de rauwe Italiaanse ham, de pijnboompitten en de geraspte pecorino. Bestrooi met een beetje krokant gebakken paneermeel.

Tip

Je zal waarschijnlijk te veel olie hebben. Je kan deze perfect bewaren in de koelkast in een afgesloten potje. De volgende keer dat je ze gebruikt zal ze wel pikanter zijn.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hallo, ik ben Kathleen

Kathleen

Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Je vindt hier lekkere recepten die je gemakkelijk kan klaarmaken – en die gekeurd en goedgekeurd zijn door mijn vier mannen als we met vijf aan tafel zitten…

Veel kijk- en kookplezier! Liefs

Aanbevolen recept