Zoek
Sluit dit zoekvak.

Macaroni met witloof en Flandrien Gerijpt

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Deze macaroni met ham, witloof en Flandrien Gerijpt is een speelse variatie op witloofrolletjes uit de oven, onze bekende klassieker. Ik maakte er een smaakvol gerecht van dat helemaal in één pan wordt bereid, waardoor alle smaken perfect versmelten. Ik gebruikte een kaas uit het Flandrien gamma, dat zijn allemaal authentieke, karaktervolle Belgische kazen van eigen kweek. Ik koos hier voor Flandrien Gerijpt, die net als zijn jongere en oudere broertjes rijpt op houten planken.

Dankzij zijn lange rijping van 6 maanden smaakt hij veel pittiger dan een klassieke belegen kaas en is hij echt een smaakmaker in dit gerecht. Ik koos voor een blok kaas en ik raspte hem zelf, want zelf geraspte kaas is verser en lekkerder dan voorverpakte geraspte kaas uit de supermarkt.

Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Flandrien (advertentie).

Ingrediënten

 • 250 g macaroni
 • 4 stronkjes witloof, in ringen gesneden
 • 150 g ham in blokjes
 • 150 g Flandrien Gerijpt, blokje, zelf geraspt
 • 30 g bloem
 • 30 g boter
 • 400 ml melk
 • 400 ml kippenbouillon
 • vers gemalen peper
 • zout

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Zo maak je het

 1. Stoof de gesneden stronkjes witloof aan in een ruime pan met een klontje boter en wat peper en zout, totdat ze mals zijn. Haal het witloof uit de pan en houd het apart.
 2. Voeg aan dezelfde pan de bloem en de boter toe, meng ze door elkaar en laat ze gedurende een minuutje samen bakken. Voeg dan geleidelijk de melk en de kippenbouillon toe en roer alles goed los met een garde.
 3. Voeg de macaroni toe aan de pan en laat ze gedurende ongeveer 10 minuten garen in de saus. Roer af en toe en zorg dat de macaroni niet aan de bodem gaan plakken.
 4. Voeg de geraspte Flandrien Gerijpt toe aan de pan, en meng hem onder de macaroni zodat hij smelt.
 5. Voeg ook de gestoofde witloof terug toe samen met de hamblokjes. Meng alles goed door elkaar, en laat de pan nog even goed opwarmen. Proef de macaroni en kruid naar smaak bij met peper en zout.

Tip

Wat een smaak en dan ook nog eens een eenpansgerecht!

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Aanbevolen recept

Wil je geen enkel nieuw recept missen?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan mail ik jou persoonlijk als ik een nieuw recept online zet.
Veel kookplezier,
liefs,
Kathleen