Balletjes in tomatensaus met snijboontjes

Beoordeling door het gezin

★★★★★

Balletjes in tomatensaus met snijboontjes en witte rijst, of hoe je van echt eenvoudig eten een kleurrijk en smaakvol feestje kan maken thuis. Gebruik zo vers mogelijke snijboontjes, en koop er geen die al voorgesneden zijn (tenzij je echt weinig tijd hebt). Ik koop er graag op de markt tijdens onze wekelijkse uitstap op zaterdag naar de markt in Antwerpen.

 

Om de saus perfect te late, sudderen zonder dat je ernaar moet omkijken gebruik je best een gietijzeren pot van goede kwaliteit. Mijn favoriete exemplaar kan je hier vinden. (adv)

Ingrediënten

  • 600 g gemengd gehakt
  • 500 g snijbonen
  • 750 ml tomatenpassata
  • 250 ml kippenbouillon
  • handvol kerstomaatjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 eierdooier
  • 3 el paneermeel
  • 2 kl mosterd
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes peterselie
  • 2 blaadjes laurier
  • olijfolie
  • klontje boter
  • vers gemalen peper
  • zout

Zo maak je het

  1. Verhit een scheutje olijfolie in een pot en fruit er de ui in met een snuifje zout op een middelhoog vuur, gedurende ongeveer 5 minuten. Voeg de knoflook toe en fruit alles nog ongeveer 3 minuten verder. Voeg de tomatenpassata toe, samen met de gehalveerde kerstomaatjes en de kippenbouillon en kruid met peper en zout. Bind de peterselie samen met de tijm en de laurier en leg het kruidentuiltje mee in de saus. Breng de saus aan de kook en laat ongeveer 30 minuten pruttelen op een laag vuur.
  2. Doe het gehakt in een grote kom, en voeg er de eierdooier, de mosterd en het paneermeel aan toe. Kruid nog wat bij met peper en zout en meng alles heel goed door elkaar. Rol van het mengsel gehaktballetjes van ongeveer 3 cm.
  3. Neem een ruime braadpan, smelt er een klontje boter in en laat de gehaktballetjes aan alle kanten mooi goudbruin bakken. Ze moeten nog niet door en door gaar zijn, ze garen straks verder in de tomatensaus.
  4. Verwijder het kruidentuiltje uit de tomatensaus en doe de rest van de saus in een blender om ze helemaal glad te mixen (of gebruik een handmixer). Doe de saus terug in de pan en breng ze opnieuw zachtjes aan de kook. Proef even en kruid indien nodig nog wat bij met vers gemalen peper en zout. Voeg de balletjes terug toe aan de saus en laat alles nog een tien minuutjes op een zacht vuurtje pruttelen totdat de balletjes door en door gaar zijn.
  5. Snijd de snijbonen in schuine stukjes van ongeveer een centimeter breed en kook ze beetgaar in licht gezouten water. Giet ze af, verfris ze even onder koud stromend water en doe ze terug in de kookpot. Breng ze op smaak met een klontje boter, en wat vers gemalen peper en zout.
  6. Serveer de balletjes met de snijboontjes en geef er witte rijst bij. Werk de borden nog af met een draai van de pepermolen.

Tip

Als je geen verse kippenbouillon hebt, gebruik je 250 ml water en een half bouillonblokje.

Kathleen Brenders, aangenaam!

Kathleen

Ik kook en deel lekkere en gemakkelijke recepten voor elke dag. Lekker eten maken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, met mijn recepten zal je gegarandeerd scoren!

Smakelijk,

Liefs, 

Kathleen

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten